A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

И Срби у Америци стали су у одбрану светиња у Црној Гори

Најстарије српско добротворно друштво у САД, Српски народни савез од 1901. окупља наше сународнике и организује бројне манифестације – На „Српској ноћи” у Кливленду навијало се за кошаркаша Николу Јокића уз натпис „Не дамо светиње”

Двадесетих и тридесетих година прошлог века несреће у рудницима у Сједињеним америчким државама нису биле реткост, а у једној таквој је погинуло чак 400 рудара. Иако је већина Срба у то доба радила управо у рудницима, у овој несрећи нико од њих није страдао: погибија се догодила на дан Светог Николе, па је већина остала код куће да прослави славу. Тако је барем забележено у старим бројевима „Американског Србобрана“, најстаријег листа српских исељеника у САД који без прекида излази од 1906. године. Овог детаља се у разговору за „Политику” присетио Милош Растовић, координатор за културу Српског народног савеза у Америци, организације која такође баштини дугу традицију, основане управо због тога што догађаји попут описаног нису, нажалост, били реткост.

Велики број радника у рудницима и челичанама, није имао никакво здравствено осигурање, а тежина посла била је таква да су неретко умирали млади или у несрећама попут ове на Светог Николу. Желећи да повеже своје сународнике и обезбеди им заштиту и финансијску сигурност, Сава Хајдин из Питсбурга 1901. године путује за Њујорк, где већ тада знаменитом сународнику, Николи Тесли, излаже идеју о оснивању удружења које би омогућило Србима да осигурају себе и своје породице. Тако је основан Српски православни савез Србобран, који ће касније прерасти у Српски народни савез, чији је Тесла био почасни председник 1935. године, а Михајло Пупин шест година раније.

– Српски народни савез је најстарије српско добротворно друштво у Америци које обезбеђује животно осигурање и штедњу сагласно са потребама његових чланова. Он историјски помаже српске православне цркве, дечије црквене кампове, спортске, културне и друштвене манифестације у циљу очувања српског етничког и верског идентитета у Америци. За разлику од комерцијалних осигуравајућих компанија, Српски народни савез је непрофитна организација која свој доходак улаже у очување српске културе и традиције више од 100 године – истиче Растовић.

У том дугачком историјском ходу, Савез је организовао бројне догађаје, а неке манифестације трају и до данашњих дана. Како објашњава наш саговорник, сваке године непрекидно од 1936. Савез организује најстарији српски кошаркашки турнир у Америци, као и зимски и летњи голф турнир и такмичење у куглању. Манифестацију „Три српска дана“, која се од 1917. године одвија у Питсбургу, управа овог града 2016. прогласила је најстаријом етничком манифестацијом. Покренуо је, иначе, Михајло Пупин како би сакупио хуманитарну помоћ за српску децу која су била у сиротишту током и након  Првог светског рата. Савез организује и фестивал српског филма, а у новембру прошле године, у сарадњи са канцеларијом Републике Српске за сарадњу, трговину и инвестиције приредили су изложбу „Јасеновац: неизговорени геноциди и холокауст, 1941 – 1945” у америчком Конгресу у Вашингтону.

– Ове године смо организовали „Српску ноћ” у кошаркашкој арени у Кливленду како би подржали нашег кошаркаша Николу Јокића који игра за Денвер нагетсе. Дошао је велики број наших људи да подржи Јокића и српско фолклорно друштво „Морава” из Кливленда које је наступило на препуном стадиону. На стадиону се орило „Никола, Никола” и „Србија, Србија”. Чланови групе „Морава” су носили натпис „Не дамо наше светиње“ у знак подршке одбране српских светиња у братској Црној Гори – напомиње Растовић.

Традиционално, сваке године дају подршку и Новаку Ђоковићу на његовој америчкој лењтој турнеји, а најбољи српски тенисер је и њихов почасни члан. Гласило Савеза, „Американски Србобран”, излази два пута месечно, а од тридесетих година прошлог века, уз српску ћириличну, има и енглеску секцију.

– Познати српски писци су дали свој допринос нашем листу: Милош Црњански, Иво Андрић, Јован Дучић, Десанка Максимовић, Војислав Илић, Милан Ракић, Чарлс Симић, Васко Попа... Објављени су интерјвуи са познатим српским научницима и проналазачима Михајлом Пупином и Николом Теслом као и са спортистима као што је Новак Ђоковић. Новине су проглашена за ‘најбоље новине’ на братском конгресу државе Пенсилваније 2001. године – наводи Милош Растовић.

У последњих осам година, како додаје, Српски народни савез је помогао да се сакупи и донира више од 1.5 милиона долара српским православним црквама, дечијим црквеним камповима, хуманитарним организацијама као што је „Лајфлајн Чикаго“, културним друштвима и у друге сврхе.

– Одазивамо се позивима када се сакупља помоћ за матицу. Ове године смо даривали стипендије ученицима и студентима на колеџима и универзитетима у вредности око 78 хиљада долара и тако помагали школовање наших чланова – истиче Растовић.

Борба против нациста

Савез Срба у Америци дао је свој допринос борбама у оба светска рата. Велики број Срба из САД добровољно је отишао да брани отаџбину у Првом светском рату. Више од половине њих се никада није вратило породицама које су остале на америчком континенту. Такође, чланови Савеза су 1943. прикупили средства и купили авион бомбардер који је поклоњен америчкој војсци да се бори против нациста. Авион је назван „Амерички Србин”, подсећа наш саговорник.

Извор: Политика


SA

 

People Directory

Peter Tomich

Peter Tomich (June 3rd, 1893 - December 7th, 1941) was born in Prolog, at that time in the Austro-Hungarian Empire. For his courage during the raid on Pearl Harbor he was awarded the Congressional Medal of Honor.

During World War I he served in the US Army. After enlisting in the United States Navy in January 1919, he initially served on the destroyer Litchfield.

.
Read more ...

Publishing

The Thunderbolt of Ever-Living Fire

by archimandrite Vasileios of Iveron

The present book consists of Elder Vaileios' talks, discussions and dialogues in various venues mostly in the United States during his visit in 2011, along with excerpts from his writings selected to complement the themes of his talks.  The themes dealt with by Fr. Vasileios so eloquently in this book are extraordinarily wide-ranging; he handles complex and difficult issues in theology, spirituality, liturgics, parish life and monasticism with amazing clarity and insight.  He quotes with equal facility from figures as diverse as Heraclitus, Dostoevsky, St. Isacc the Syrian, St. Maximus the Confessor, Stefan Zweig, Andrei Tarkovsky, Vladimir Lossy, Georges Florovsky and St. Nicholas Cabasilas.  Above all, there is an exhilarating sense of freedom and innocence in his thought.  It is the freedom and innocence of profound faith and spiritual knowledge and childlike simplicity.  HIs wisnow is expressed via the "hyperlogic" of a hesychastic spriti, which makes for surprising connections and illuminating insights.

The appearance of this new book by Archimandrite Vaileios is truly a cuase for celebration.

143 pages
ISBN: 978-1-936773-16-9