A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Српски светитељи чувају идентитет

Интервју Епископа Западноамеричког Максима
”Вести” 11. јули 2015.

Познато је да су Епископ Мардарије и архимандрит Севастијан имали заслуге у организовању Српске православне Цркве у Америци и Канади и очувању националног идентитета. Да ли су то бил главни ”услови” за њихову канонизацију?

Уврштење у Календар Светих (како се код нас зове ”канонизација”) ове двојице Срба, Епископа Мардарија Либертивилскога (Ускоковића) и Архимандрита Севастијана (Дабовића), првог православног свештеника рођеног у Америци, представља препознавање њиховог прослављења од Господа и народног поштовања. То је истовремено и испуњење дуга према наслеђу ових равноапостолских просветитеља. У Јеванђељу је казано: ”Сећајте се својих старешина… гледајући на свршетак њиховог живота, угледајте се на веру њихову” (Јевр. 13, 7). Многи од наших верника и свештеника одавно су осетили и примали безметежно зрачење које изобилно и свештено исијава из Севастијана и Мардарија.

Питање ”услова”, ”заслуга” и сл. страно је православном хагиографском предању. Ту су у игри разних познати али и ”непредвидиви” моменти: најпре воља Божија, потом љубав заједнице Цркве, свештенства и народа, и осећај да се тиме чува бисер и залог вере... То је зрачење Божанског живота које нас милује и исцељује, вида нам ране, одржава наше постојање. Преко искушењâ и стрпљења Мардарија Ускоковића и Севастијана Дабовића пројављује се Божанска лепота.

.

Мардарије и Севастијан – скупа са другим, знаним и незнаним, древним и савременим – одржавају установу Цркве, па тиме и чувају идентитет нашег народа. На примеру Св. Севастијана (1863-1940) схватамо како историјске (не)прилике Српског народа постају полазна тачка за спонтано славословље и познање Бога. На примеру Св. Мардарија Српског видимо како Благодат Божија посећује град, посебно Чикаго и околину, и у метеж света уноси свежину Духа и извесност Будућега века.

Мардарије, Божији угодник светачког лика утемељио је црквени живот нашега народа у северној Америци и, поред тога, саградио Манастир Светога Саве у доба велике депресије крајем 20-их и почетком 30-их година 20. века. Мардарије је за живота чинио велика одрицања те је у то доба настала изрека „Цркву гради, умире од глади“. У време када је саграђен, манастир је био седиште тек основане Епархије америчко-канадске. Борећи се са тешком болешћу, којој у оно време није било лека, умро је у 46. години. Упркос томе, њега ништа није могло спречити да обилази, храбри и утврђује, првенствено личним примером и животом свој Српски народ и све своје парохијане. Сахрањен је (слично нашем Симеону Мироточивом) у свом вољеном манастиру у Либертивилу.

Архимандрит Севастијан је широм Америке познат по свом неуморном и плодном мисионарско-апостолском раду, проповедима на енглеском, српском и руском језику и једном броју књига које је писао ради мисије (на енглеском и српском). Саградивши први српски православни Храм у Америци, О. Севастијан је себе уградио у темеље Православља на америчком тлу. Отац Севастијан је, такође, предузео мисионарска путовања до Православне мисије у Јапану, која га је дуго занимала и инспирисала. Св. Николај Жички је забележио да је о. Севастијан током свог живота прешао Атлантик 15 и Тихи океан 9 пута. Године 1940. године опело Севастијану у Манастиру Жичи извршио је Св. Владика Николај. Његови земни остаци су 2007. године су свечано пренешени у Америку и налазе се у поменутој првој српској Цркви Светога Саве у Џексону.

Шта канонизација нових Светитеља) значи за наш народ, веру и Српску православну Цркву?

Значи могућност да им се усрдније молимо за просветљење и руковођење. Присуство древних Светитеља је врло чулно а благодат нових Светитеља превазилази историју и уводи нас од сада у вечност. Они, било да живе или умиру, сведоче силу Васкрсења. На основу ових житија можемо да научимо како наизглед обични животи постају необични и изузетни, силом и благодађу Божијом. Јер, уз Велике Оце Цркве, чувене Светитеље, постоје и многи други, читав сабор, анонимних и незнаних, који имају исту благодат, иако се глас њихов није чуо на трговима и личност њихова није постала позната. Они сада без речи проповедају и дају утеху свету, не бивајући свесни тога.

Мардаријев мисионарски рад пружао се од крајњег истока Европе у далекој Русији, чак и северне Азије (био је у Сибиру), до крајњег запада света, у још даљој Америци. У том смислу, његово духовно зрачење али и прослављање као Светитеља представља благослов свим Црквама, и служи као непресушни извор надахнућа за хришћане Новога света, Србије, Русије, и шире.

Свест о просветитељско-апостолској светости Севастијана Дабовића и Мардарија Ускоковића већ је увелико развијена: посебно у парохијским црквама и манастирима, молитвеним домовима и аскитиријама. Поштовање њих двојице као Божијих Угодника и апостолских просветитеља, проширено је и међу православним Американцима, који Севастијана доживљавају као „свога“. О томе сведочи не мали број њихових икона. Православна Црква у Америци (ΟCA) је већ одлучила да Севастијана Дабовића „канонизује“, о чему је Српску Цркву обавестио примус те Цркве (Писмо првојерарха OCA из 2008.г.), очекујући да тај чин најпре обави Српска Патријаршија.

Познато је да канонизације Светих привуку огроман број верника. Очекујете ли да ће на канонизацију у Алхамбри доћи оста Српских верника којо живе у Америци?

На ”канонизацију” нас позивају управо Мардарије и Севастијан, па је природно да се одазовемо таквом позиву. Ово је њихов празник и духовна гозба на којој је учешће потврдио наш Патријарх, председник Додик, један број владика из отаџбине. Позивамо вернике из свих парохија које је Св. Севастијан основао или градио: Чикаго, Лос Анђелес, Џексон, Минесота... Глас њихове крсно-васкрсне поруке и сведочанства прочуо се по свој васељени и заквасио цело тесто историје, привлачећи народе Цркви Христовој од истока до запада, и од севера до југа.

Своју жртву владика Мардарије и о. Севастијан оставили су у аманет („добро завештање“, 2Тим.1,14), не само Истоку већ и Западу. Сила истине и животности Духа Кога су носили укида временске раздаљине и различитости, па ћемо овде имати многе православне из тзв. Дијаспоре. И Мардарије и Севастијан су несебично волели свој народ што их није спречило да буду широкогруди, ”екуменски” у најбољем смислу речи. Св. Мардарија видимо како, ужарен муњом вечноживог огња зрачи као миомирис горућег тамјана, и дарива утеху, која сабира и успокојава све. Треба схватити да су ови мисионари пазећи на своје стадо, напасали и друге овце: тиме што су зрачили истом благодаћу, има глас и силу Пастира доброг, који све управља ка Вратима спасења, која су сâм велики Пастир оваца – Христос.

Подсетићу на речи Светог Владике Мардарија, из његове посланице за Васкрс 1927. године које је упутио својим парохијанима: ”Радујем се данас иако сам у телесној болести, јер верујем да нема смрти, знајући да ћу живети и после онога часа кад ме нестане са ове земље… Међу свим дужностима човека нема веће на коју бих вас данас на дан Ускрса опоменуо од дужности љубави. Она је дужност над дужностима…”

Стога, радујмо се сви овом неизмерном благослову Божијем!


People Directory

Vaso Ćuković

Najveći bokeljski dobrotvor svih vremena

Vaso Ćuković je rođen u Risnu, 09. jula 1858. g. od oca Lazara i majke Stane, u uglednoj trgovačkoj porodici, sa osmoro djece. Volio je školu, kao mlad pomagao ocu u trgovinu, i izučio zanat u Risnu, ali, nemirrnog duha, već sa 12 godina je otputovao kod tetka u Trst, koji je takođe bio trgovac U Trstu je završio višu trgovačku školu i odlično savladao grčki i italijanski jezik. Sa 16 godina se zaposlio u, tada poznatoj, grčkoj firmi "Hydias" kao činovnik. 1877. godine je, na nagovor jednog pomorskog kapetana iz Risna, kojeg je sreo u Trstu, otplovio za daleku Ameriku. Prvo u Njujork, pa San Francisko gdje je imao namjeru da se bavi trgovinom. U početku je to išlo veoma teško. Radeći svakojake poslove, učeći jezik , put ga je odveo u Nevadu, grad Reno, gdje mu je živio rođak, koji ga je pomogao sa 100 USD, što mu je bilo dovoljno, da započne samostalo, malu trgovinu. Ni tu nije uspio. U gradu Virginia Sity je radio kao prevodilac. U Virginiji, Neveda, je pokušao da radi sa rudnicima, bezuspješno, a radio je poslove čistača u jednoj bilijarnici, gdje se i upoznao sa kockarskim igrama.  Lutalačka težnja ga odvodi na kratko na Aljasku, a konačno, 1895. g. stiže je u Denver, Colorado. Tu kupuje zemlju, nastavlja trgovinu, otvara tada poznate kockarnice i za kratko vrijeme stiče veći kapital. Zahvaljujući svojim sposobnostima i inteligenciji Vaso Ćuković postaje u to vrijeme jedan od najuglednijih i najuticajnijih ličnosti grada Denvera.  Žrtvujući svoja materijalna sredstva učestvuje u izgradnji i uljepšavanju grada, pomaže razne humane akcije i učestvuje u javnom i političkom životu.

.
Read more ...

Publishing

Man and the God-Man

by Archimandrite Justin Popovich

"Father Justin Popovich, pan-orthodox witness to the God-revealed and Christ-given Eternal Truth, whose testimony can be even seen within this collection of his articles - that "the mystery of Truth is not in material things, not in ideas, not in symbols, but in Personhood, namely the Theanthropic Person of the Lord Christ, Who said: I am the Truth (John 14:6), Truth perfect, never diminished, always one and the same in its complete fullness - yesterday, today, and forever (Heb.13:8)."

The treasure to be found in this anthology of neopatristic syntheses consists of: "Perfect God and perfect man" - Nativity Epistle, where Fr Justin boldly exclaim that "man is only a true man when he is completely united with God, only and solely in God is man a man, true man, perfect man, a man in whom all the fullness of Godhead lives."; "The God-man" - The foundation of the Truth of Orthodoxy - Ava Justinian language of love in Christ-centered reflections of Truth; "The Supreme Value and Infallible Criterion"- contemporary philosophical reflections on visible and invisible realities; "Sentenced to Immortality" - a homily on the Resurrection or Our Lord Jesus Christ; "Humanistic and Theanthropic Culture"-criticism of European anti-Christian culture; "Humanistic and Theanthropic Education" - indicative pondering of consequences of education without God.. ; "The Theory of Knowledge of Saint Isaac the Syrian" - Faith, prayer, love, humility, grace and freedom, the purification of the intellect, mystery of knowledge; "A Deer in a Lost Paradise" - Ava's renowned poetic essay, a confession, and deepest longing for all-sweetest Jesus...