A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Vladimir Rajčić

Born in the city of Pec, Serbia, Ex-Yugoslavia, Vladimir was involved in music and acting in his early young stages. He wanted to be an actor ever since he could remember. He is very outspoken. Knowing how to speak many languages helped him out to be cast by different casting directors.

He majored in journalism, music and acting.

Vladimir plays guitar. He enjoys skydiving and scuba diving, very good at soccer and karate.

Back in Serbia he played in a big rock band.

.

His trade mark is "I love new challenges and I make many sacrifices to accomplish my goals I never stop until I achieve those goals".

Vladimir is active in many organizations.

He is a devoted animal lover.

Heads his own film and television production company, VPR. Studios Production with his younger brother Predrag Rajcic.

From IMDb


ISKORISTIO PRUŽENU ŠANSU

Američki glumac srpskog porekla, Vladimir Rajčić, rođen je u Peći na Kosovu. Posle završene gimnazije, upisuje studije političkih nauka i finansija. Međutim, sticajem okolnosti, put ga nanosi preko bare. Od tada Vladimir često boravi u Americi, ali se uvek vraća Beogradu. Međutim, definitivno se seli u Ameriku 1995. godine, tačnije u Čikago. Tamo upisuje i završava Školu glume kod čuvenog Roberta Z`Dara.

Zbog čega ste se opredelili za glumu, a ne za novinarstvo?

Vladimir Rajčić: Oduvek sam bio umetnička duša, jer potičem iz takve porodice. Brat mi se bavi muzikom, mama je studirala književnost, pa sam i ja, pored njih, još u Beogradu malo muzicirao (svirao gitaru), ali sam najviše voleo da glumim. Odlaskom u svet, shvatio sam da je najbolje da upišem glumu, nego da nastavim neizvestan posao novinara ili muzičara. Pre definitivnog odlaska, u Beogradu sam završio i finansije, da bih ipak imao neku diplomu na koju bih mogao uvek da se oslonim.

Da li u Americi cvetaju ruže i da li je zbog toga lakše našem čoveku da se tamo probije nego ovde?

Vladimir Rajčić: To mišljenje je potpuno netačno. Međutim, Amerikanci su veoma druželjubiv narod, pa iako sam tamo boravio u vremenu kada je kod nas besneo rat, nisam imao nikakvih problema što sam Srbin. Većina američkog naroda nije bila neprijateljski nastrojena prema nama, a što se tiče politike to je druga priča. Meni su svi želeli da pomognu. Amerika je zemlja koja svakome pruža šansu, samo je treba prihvatiti i iskoristiti na pravi način.

Koliko vam je jezička barijera pomogla ili odmogla u Čikagu?

Vladimir Rajčić: Kada sam otišao u inostranstvo, znao sam francuski jezik i nešto malo engleskog, što sam učio u školi. Razumeo sam šta pričaju, ali sam se teže sporazumevao. Zato sam prvo počeo da učim engleski, a posle nekoliko meseci sam se zaposlio i u banci. Veoma je važno istaći, da u Americi ako se trudiš, uvek budeš i nagrađen. Postao sam menadžer, pa sam polako napredovao u glavnog direktora prodaje pomenute banke. Međutim, gluma me je sve više i više privlačila i jednom prilikom, kada sam bio na ručku sa svojim klijentom iz kompanije, u neobaveznom razgovoru sam mu spomenuo da bih voleo da se bavim i mojom velikom ljubavlju - glumom. On me je obavesto da u gradu otvara Školu glume Robert Z’Dara i ako želim mogu da se upišem. To sam jedva dočekao i malo po malo, uplovio sam u glumačke vode.

Do sada ste snimili nekoliko filmova...

Vladimir Rajčić: Da, igrao sam u četiri američka ostvarenja, ali i u više TV serija. Na primer imao sam uloge u serijama: “Čari”, “24”, “Bez izdaje”, “Zapadno krilo”, “Jaka medicina”... Što se tiče filmova, ostvario sam uloge u projektima: “Million Dollar Baby” Clinta Eastwooda, “Miss Congeniality 2” pored Sandre Bullock, ali i u filmovima pored glumaca kao što su: Val Kilmer, Robert Dauni Junior, Bert Rejnolds...

Kako je bilo raditi sa velikanima kao što su oni?

Vladimir Rajčić: Sjajno! Na primer, malu tremu sam imao kada je trebalo da snimam sa Clintom Eastwoodom, ali on me je vrlo brzo opustio, jer sam pričajući o zemlji iz koje dolazim, od njega saznao da je on prve glumačke korake napravio baš u našem podnevlju. Svi glumci sa kojima sam radio su pravi profesionalci.

Kakve utiske nosite sa snimanja filma “Million Dollar Baby”?

Vladimir Rajčić: Clint Eastwood je čovek koji se nimalo ne folira. Kakav je u prirodi, takav je i na snimanju. Što se tiče Oskarovke Hilary Swank, začudilo me je koliko je ta glumica bila u fizičkoj kondiciji. Naime, snimali smo od sedam ujutru do ponoći, a ona je tokom svih tih sati bila puna energije. Prosto za ne poverovati. Inače, u filmu sam imao malu, ali efektnu ulogu – sudiju u ringu.

Pre izvesnog vremena došli ste na ideju da se oprobate i kao producent, pisac scenarija i glumac u srpsko – američkom projektu. O čemu se radi?

Vladimir Rajčić: Oduvek sam želeo da napravim most između naše i njihove kinematografije. Tako sam došao na ideju da uradim film “Konflikt”, koji treba da počnem da realizujem januara sledeće godine. Nadam se da ću ga završiti za pedesetak dana. Već u septembru planiram da “Konflikt” premijerno prikažem u Beogradu. Inače, film će verovatno ići na Kanski festival, a ko zna možda će se naći i u trci za Oskara. Za sada neka to ostane mala tajna! Budžet filma trenutno iznosi između osam i 12 miliona dolara. Verovatno će do kraja snimanja ta cifra biti veća. Naime, film koji radim je visokobudžetno ostvarenje. Dosta mojih prijatelja mi je pomoglo da prikupim novac, jer ne treba zaboraviti da u njemu igraju vrhunska imena za koje treba izdvojiti velike honorare. Moj dobar prijatelj, veliki glumac Joe Estevez, mi je sam predložio svoje kolege, ali i finansijere koji su potrebni za realizaciju jednog ovakvog projekta. Najvažnije u svemu je početi snimanje filma. Za sada u “Konfliktu” sam angažovao poznata imena poput: Džona Nobla, Endrjua Džeksona, Gasa Kraforta, Entonija Mancinija, Joa Esteveza, a najverovatnije i Jessicu Albu. Naravno, nameravam da angažujem i domaće glumce, pa će se u mom filmu naći i: Ljubiša Samardžić, Dragan Nikolić, Bora Todorović, Dragan Bjelogrlić. Jedna od ženskih uloga (mlada Albanka), pripašće glumici koja je igrala u “Zoni Zamfirovoj”, ali za sada još neću otkriti o kome se radi. Naravno, biće organizovan i kasting, jer ću izabrati još neke naše glumice. Reditelj filma će biti Džon Ajrland, poznat po mnogim vrednim delima koje ima iza sebe.

Otkrijte nam temu “Konflikta”?

Vladimir Rajčić: Glavni junak je Srbin Nikola, koji se zaljubljuje u Albanku. Ne zna da je njen otac, zajedno sa njegovim, mnogo pre sukoba Srba i Albanaca, sarađivao u Americi na istom projektu. Saznavši i da ima polubrata u Americi, Nikola odlučuje da se otisne preko okeana, ali tajna služba misli da je on poslat kao špijun u njihovu zemlju. Zbog toga mu ubijaju devojku i kidnapuju roditelje. Međutim, u Americi mu pomaže polubrat, oslobađaju roditelje i Nikola shvata da su porodične veze neraskidive.

Da li se privatno družite sa nekim našim glumcima koji žive i rade u inostranstvu i da li će neko od njih igrati u vašem ostvarenju?

Vladimir Rajčić: Nekoliko puta sam se susreo sa Goranom Višnjićem, Radetom Šerbedžijom i Mirom Furlan, ali se oni neće naći u mom filmu.

Planirate li ikada da se vratite u Beograd?

Vladimir Rajčić: Možda ću se vraćati na par meseci, ali ne verujem da će to biti zauvek. Treba razumeti da sam tamo osnovao i sopstvenu porodicu. Imam suprugu Minervu, Amerikanku, i petogodišnju kći Katarinu.

From Balkanmedia


СА ФИЛМСКЕ ТРАКЕ
„Тесла – владар света” биће сниман у Србији

Снимање филма „Тесла – владар света” требало би да почне у првом тромесечју 2013. у Србији, а недавно су нашу земљу посетили продуценти холивудског студија „Јуниверзал” и одабрали више локација за снимање, каже продуцент и сценариста Владимир Рајчић.

– Моја продуцентска кућа контролише пројекат и успео сам да продуценте, после посете Европи, доведем у Србију. Провели смо неколико дана заједно и договорили смо се да ћемо снимати у Србији. Потајно смо, за три дана, обишли Србију и има много локација које су нам се допале, а неке од њих су у Београду и његовој околина – истиче Рајчић и додаје да ће једна од локација бити близу Аеродрома „Никола Тесла”.

Продуцент Рајчић преговара са још неким филмским студијима, али каже да је његов фаворит „Јуниверзал”, и додаје да због уговора још не може да открива који ће то студио тачно бити. Такође, није желео ни да лицитира ко ће да режира филм и који ће глумци да играју у њему. Али напоменуо је да су „у игри” оскаровац Кристијан Бејл – познат по улози Бетмена у недавној трилогији Кристофера Нолана, Николас Кејџ и Харисон Форд, а да ће Лолита Давидовић играти Теслину мајку.

Рајчић каже да су уз пројекат стали и амерички Сенат и амбасада САД у Београду, преноси Танјуг. Продуцент најављује да ће ускоро на изабраним локацијама почети да се граде кулисе, а да се чека уговор са Владом Србије како би почело снимање. Снимање је требало да почне у јануару 2013, али је због уговора померено за 30 дана.

– Лично сам разговарао са премијером владе, која је стала иза пројекта, јер су рекли да је од значаја за наш народ – истиче Рајчић, продуцент америчко-српског филма „Српски ожиљци”, који је сниман у нашој земљи, и глумац који је играо у холивудским филмовима „Девојка од милион долара”, Клинта Иствуда, „Мис тајни агент 2”, са Сандром Булок, и у ТВ серијалу „Чари”, „Западно крило”, „Очајне домаћице” и „Истражитељи из Мајамија”.

За предстојеће снимање, Рајчић каже да је он бирао локације које су интересантне и које одговарају за изградњу кулиса.

– Бирали смо локације чији амбијент можемо да мењамо, да снимамо у свако доба дана и ноћи, а и локације где можемо да градимо – каже Рајчић, сувласник „В. П.Р продукције”, истакавши да поред снимања у студију жели да екипа филма што више времена проводи напољу и да простор буде аутентичан.

Продуцент Рајичић најављује да ће филм бити високобуџетни и реализован у 3Д техници, и да ће обухватити скоро цео Теслин живот, с тим што ће се највише фокусирати на научников живот у раздобљу између 30. и 60. године, јер је тај део његовог живота, према Рајичићу, „најважнији”.

From POLITIKA, Nov. 10th, 2012.


People Directory

George Vukasin

Former Oakland City Councilman, Vice Mayor, Port Commissioner, and President of the Oakland-Alameda County Coliseum Board of Directors George J. Vukasin passed away peacefully in his home in Alamo on Monday, Feb. 15, just a few weeks short of his 83rd birthday.

Mr. Vukasin was CEO of Peerless Coffee and Tea, the pioneering Oakland coffee roaster that made craft roasting popular long before Peet's and Starbucks were born. He was an early force of the Specialty Coffee Association and served several effective terms as the President of the National Coffee Association. During that time, he was awarded the country of Colombia's highest honor, the Manuel Meija Award, named after the father of the Colombian coffee industry, for the work he did to elevate Colombian farmers out of poverty.

Read more ...

Publishing

The Meaning of Reality

Essays on Existence and Communion, Eros and History

by Christos Yannaras

The collection of articles traces the thought of Christos Yanaras through his long journey in discovering the meaning of existence, communion, eros, and history. It is a cause of immense joy that no fewer than twenty articles of passionate significance and substance have at present been gathered together in this volume under the title The Meaning of Reality.

Yannaras is undoubtedly one of the most significant thinkers of our time. Kallistos Ware once described him as "the most creative and prophetic religious thinker at work in Greece today," while Rowan Williams characterizes him as "one of the most significant Christian philosophers in Europe." His very wide and no less deep education helps him to develop an inimitable blend of philosophy, theology, and social criticism, and to speak in an original way about the traditional and contemporary issues of human existence, as well as the latest challenges of modern empirical science and political engagement. A detailed knowledge of the writings of the Holy Fathers has always been his foundation amidst the labyrinth of modern thought - which is inimately bound up with psychoanalysis, environmental issues, human rights, postmodernism, and pluralism , to mention just a few. Insistence on the primacy, uniqueness, and eternal value of human personality prevails in almost all his works and inspires his own vigorous theological and ecumenical engagement, based on the Orthodox eucharistic and ascetic tradition.