A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Мрежа академске дијаспоре од Америке до Аустралије

Организација српских студената у иностранству повезује 8.000 академаца, промовише нашу земљу у свету, помаже дипломцима који желе да стечена знања примене у Србији и утиче на побољшање овдашњих просветних закона.

О њима се у домаћој јавности не зна много, иако окупљају око 8.000 наших студената који имају индексе универзитета широм света, а током протеклих година били су иницијатори промена у нашем високом образовању. Они су Организација српских студената у иностранству и права адреса за све који желе да се школују на иностраним универзитетима и да се са тамо стеченим дипломама запосле у Србији. ОССИ је ангажована и на промоцији наше земље у свету, а недавно је на основу њихових предлога за нострификацију диплома измењен и Закон о високом образовању.

Председник ОССИ Александар Јаковљевић за „Политику” објашњава да су присутни на свим најбољим светским универзитетима, од Харварда и Оксфорда до Кембриџа и Сорбоне, и да већи број чланова студира друштвене науке.

– Наши академци студирају претежно у земљама Западне Европе и САД. Највећи број наших студената је у Бечу: процењује се да у овом граду има између пет и шест хиљада наших студената. А занимљиво је да нас је сваке године све више у Кини – прича Јаковљевић, који има 23 године и тренутно је у Хамбургу на мастер студијама из пословног права. Средњу школу и основне студије завршио је у Америци, па каже да себе пре сматра америчким него немачким ђаком. Радно искуство стицао је у Уједињеним нацијама у Њујорку, у једној компанији за лобирање на Волстриту, као и у Министарству спољних послова у Београду. Планира да се наредног јуна, кад заврши студије, врати у Србију.

На питање због чега се наши студенти опредељују за индекс страних универзитета, Јаковљевић одговара да је образовни систем Србије застарео, тром и отпоран на све покушаје промена и да му је потребан драматичан рез који би га подмладио.

– Тек онда би било могуће реформисати образовање и приближити га западњачким моделима. А то значи мање усменог одговарања, стално учење и сталне обавезе уместо једног испита – сматра наш саговорник.

А да чланови ОССИ не придикују, већ и практично раде на изменама нашег високог образовања, најбоље сведоче најновије законске измене које се тичу признавања диплома стечених у иностранству, иза којих је стало и Министарство просвете.

– Најпоноснији смо на чињеницу што смо у сарадњи с просветним властима и другим партнерима коначно решили проблем нострификације диплома. Свим нашим студентима у иностранству било је од велике важности да се та бирократска препрека уклони јер је процес признавања диплома био дуг, спор и скуп – каже Јаковљевић.

Средином ове године објавили су Брошуру за студирање у иностранству, која представља упоредну анализу образованих система десет земаља. Тај материјал доступан је на интернет адреси http://www.ossi.rs/assets/uploads/files/Brosura_o_studiranju_u_inostranstvu.pdf. Уместо да претражују десетине сајтова, сви заинтересовани могу на једном месту да добију све потребне информације о студирању у иностранству.

На иницијативу ОССИ и уз помоћ некадашњег министра спољних послова и председника Генералне скупштине УН Вука Јеремића, једног од оснивача ОССИ, 2010. године, нашим студентима омогућено је да имају праксу у амбасадама и конзулатима Србије по свету.

Организација српских студената у иностранству основана је 1997. године, управо да би се повезали наши академци на страним универзитетима. Осијевци организују и разне семинаре и предавања по Србији како би помогли будућим студентима да кроз процес конкурисања на страним универзитетима прођу са што мање тешкоћа. Тренутно припремају „Водич кроз процес признања диплома”, намењен академским „повратницима”.

Ускоро покрећу и пројекат „Ми смо ОССИ” – на „Јутјубу” ће представљати наше студенте у иностранству, што ће додатно подстаћи међусобно упознавање и повезивање.

Сваке године на Светој Гори

А да није све само учење, сведочи и недавна посета чланова Организације српских студената Хиландару. Један од њих, Данијел Живковић каже да, већ по традицији, групе студената из ОССИ посећују Свету Гору, где у заједничком животу и раду са монасима проводе десетак дана.

– Сада већ давне 2004. године био је пожар у манастиру, обнова и даље траје, а ми се трудимо да, колико можемо, у томе помогнемо монасима. Радећи заједно с њима, успели смо да запамтимо и понеку духовну поруку и савет – каже Живковић.

Адресе на три континента

Седиште централе Организације српских студената је у Београду, а у иностранству имају огранке у земљама са већим бројем наших студената. Тренутно постоји 11 огранака на три континента (Америка, Европа, Аустралија), а у плану је да их до 2017. године буде више од 15. Званично је регистровано око 2.000 чланова, али мрежа обухвата око 8.000 студента у иностранству с којима комуницирају путем разних мејлинг листа и друштвених мрежа.

Сандра Гуцијан
Политика, 6. 11. 2015.


People Directory

Predrag Cicovacki

Professor at the College of the Holy Cross

Research Interests: Kant, Dostoevsky, Schweitzer, Gandhi; Problems of evil and violence; Theories of Values

Special Interests: National Chess Master and honorary member of Alpha Sigma Nu (2004-present)

Predrag Cicovacki is Professor of Philosophy and O'Leary Research Fellow at the College of the Holy Cross (USA). He has been teaching at Holy Cross since 1991. He also served as a visiting professor in Germany, Russia, Luxembourg, Serbia, and France.

Read more ...

Publishing

Treasures New and Old

Writings by and about St. Nikolai Velemirovich

Before us is a book about a theologian, a minister, a missionary, a writer, a poet, an apostle, a saint, a man of dialogue: this book is about St. Nikolai Velimirovic, Bishop of Ohrid and Zhicha (1880 - 1956), who along with his many other attributes is regarded, with good reason, as an Enlightener of the Americas, The renewed interest in this man and his works has resulted in the materialization of this book for English-speaking readers who wish to become acquainted with this extraordinary person. The collected texts provide an extensive over view of his life, present important testimonies about his personality, and offer essential insights into his theology. The authors penetrate the depths of his thought with remarkable precision and also elucidate his actions. The authros agree that the appearance of Nikolai Velimirovich marks an era of change in the ecclesiastical and theological paradigm as a result of his spirituality, ecclsiastical work, and theological position.