A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Град Чикаго слави Дан школе Свети Сава

Једина школа у Чикагу у којој се учи на српском и руском језику, Академија „Свети Сава“ основана при Српској православној цркви, одлуком градоначелника добила је свој дан – 27. јануар.

Данашњи дан у Чикагу по први пут ће осванути као Дан Академије „Свети Сава“. Одлуком градоначелника Емануела Рама 27. јануар званично је проглашен за дан основне школе Српске православне цркве, која је основана при чикашком Саборном храму Васкрсења Христовог. У образложењу, Рам је навео да је Академија „Свети Сава” једина основна школа у Чикагу која нуди целодневно двојезично образовање на српском и руском језику, као и да има „ програм образовања утемељен на православљу који деци даје чврст духовни оријентир како у учионици, тако и ван ње”. Он је приметио и да се број ученика од оснивања школе утростручио и да сваке године расте за 17 одсто. „ Позивам све становнике Чикага да препознају трајне доприносе академије  и њихово чврсто уверење у снагу образовања које је подигло генерације житеља нашег града”, закључио је градоначелник пре него што је потписао и печатом оверио своју одлуку.

Школа СПЦ која је добила свој дан у једном од највећих градова САД са његових 2,7 милиона становника, једна је од две православне српске школе у Америци (друга је у Милвокију и носи такође име великог српског просветитеља). Призната је од стране Министарства просвете државе Илиној и једна је од 19.000 приватних основних школа у америчком образовном систему. То значи да се сама финансира и да родитељи плаћају школарину.

Иако су прве парохије у овом америчком граду осниване као црквено-школске општине још почетком двадесетог века, отварање српске школе за генерације чикашких Срба дуго је била само добра идеја коју би требало остварити. Она је коначно остварена на случајни подстицај из сестринске Грчке православне цркве. “Светом Сави” пут је утро “Сократ”. Почетком 2001. године, грчка православна школа „Сократ”, која постоји више од сто година, обратила се свештенству Храма Васкрсења Христовог за помоћ. Они су, како прича директор Академије „Свети Сава”, Марко Бојовић, желели да промене локацију своје школе, односно да се преселе из лошег краја Чикага у бољи.

– Њихов план је био да буду код нас одређено време док не нађу нову локацију. Ми смо искористили овај “савез” и те 2001. године почела је са радом Академија „Сократ - Свети Cава”,  грчко-српска школа. Грчка школа „Сократ” се 2006. године преселила на нову локацију и те исте године Академија „Свети Сава” почела је са самосталним радом. Почели смо са 37 ученика, а данас их имамо 105 – каже Бојовић.

Наставни програм по којем се учи је јединствен, по њему се учи само у овој школи, а користе се планови и програми Министарства просвете Републике Србије и програм Просветног одбора за државу Илиној. Слично је и са уџбеницима: учи се и из оних америчких издавача, одобрених од државе, као и из школских књига великих српских издавача.

Академија „Свети Сава” има и предшколско образовање, па тако уписује децу од три године старости па навише. На свом сајту школа има истакнуту напомену да уписују ученике свих раса, боја коже, националног и етничког порекла, као и да сви имају једнак приступ свим садржајима, стипендијама и програмима које школа нуди. Ипак, како објашњава директор Академије „Свети Сава”, деведесет одсто ученика је српског порекла.

– Већина ђака је прва или друга генерација Срба рођена у САД. Такође, имамо и неке ђаке који су  трећа и четврта генерација.  Десет одсто ученика је руског или украјинског порекла – наводи Бојовић.

Као и у већини образовних установа у Србији, данашњи дан посебно је свечан и у овој прекоокеанској српској школи. Нарочито због тога што она и у свом имену има великог српског светитеља, Светог Саву. Из учионица, како нам преноси директор, последњих дана чуло се увежбавање драмских текстова и рецитација за Светосавску приредбу, измешани са дечијим смехом и последњим упутствима учитеља пред данашњу свечаност.

– Велику помоћ и подршку око припрема имамо од дивних родитеља који нам помажу око декорација и опремање сале. Али не само то, родитељи су задужени и за многа лепа јела и колаче који ће се наћи на нашој славској трпези – каже Бојовић.

Извор: Политика


SA

 

People Directory

Branko Bojovic

Dr. Bojovic is an expert in adult and pediatric craniofacial surgery, and microsurgery for congenital, oncologic and traumatic conditions. Among his specialties are adult microsurgical reconstruction of the head and neck following oncologic surgery, post-traumatic injury, and treatment of pediatric syndromic and non-syndromic craniofacial disorders, such as craniosynostosis and cleft lip and palate. His research focuses on composite tissue allotransplantation and tissue engineering, as well as clinical outcomes following surgery for cleft lip and palate surgery and facial trauma.

.

Read more ...

Publishing

Western American Diocese - Annual 2013

2013 marked several momentous occasions: 50 years of the founding of the Western American Diocese, 150 years of the birth of Archimandrite Sebastian Dabovich, Holy Apostle to the Americas, 1700 years of the Edict of Milan, and a special tribute to Nikola Tesla! Our main focus during this three-day Jubilee Celebration was on the freedom to pursue our faith since the time of Constantine 1700 years ago and how to better live a spiritual life.

As a special tribute, a beautiful commemorative edition of the Annual was prepared, which reflects the History of the Western American Diocese! It is adorned with beautiful photographs and historical articles from our parishes and monateries! It also showcases the wonderful work that has been done over the past year throughout our Diocese and information about our many ongoing ministries. This publicaton also includes a Directory of Parishes.

There are two version of this publication available. Our Hardcover version sells for $15. Our Softcover version sells for $10 and includes Ads & Greetings from families and businesses throughout our Diocese.