A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Ђоковић надиграо Дел Потра за нову титулу у Њујорку

Ђоковић – Дел Потро 3:0 (6:3, 7:6, 6:3)

Новак Ђоковић је савладао Аргентинца Хуана Мартина дел Потра у финалу Ју-Ес опена и по трећи пут освојио престижну титулу. Ово је нашем тенисеру 14 Гренд слем титула у каријери, којом се изједначио са Питом Сампрасом на трећем месту вечите листе. Прво место држи Роџер Федерер са 20 трофеја, други је Рафаел Надал са 17 трофеја. Овим тријумфом Ђоковић се вратио на треће место на АТП листи.

Фантастичан меч одиграли су Ђоковић и Дел Потро, публика је могла да ужива у великој борби, сјајним поенима, „немогућим" потезима. Новак је успео да исконтролише најаче оружје противника - силовит форхенд, неколико пута упустио се у дугу размену форхенд дијагоналама и успевао да освоји поене, што је додано повећако самопоуздање нашег тенисера. На крају Новак је стигао до велике победе и титуле.

Равноправна игра у првом сету. Сугурни сервиси на обе стране све до резултата 4:3 за нашег тенисера. Тада је Новак искористио прву брејк лопту на мечу и одузео сервис Аргентинцу. Потом је наш тенисер био сигуран на свој сервис и добио је први сет са 6:3. Дел Потро није успео да освоји ниједну брејк прилику у првом сету који је трајао 44 минут игре.

Новак је наставио да доминира и на старту другог сета. У првом гему пропустио је две брејк шансе. Пропуштено је надокнадио у трећем гему када је искористио једину брејк прилику. Потом је био сигуран на свој сервис и потврдио брејк, 3:1. Међутим, тада се буди Аргентинац и уз брејк осваја наредна три гема и преокреће на 4:3.

Уследио је гем који је трајао 20 минута. Дел Потро је пропустио три брејк шансе. Новак је успео да се врати у гем и сет и после чак осам изједначења освоји гем 4:4.

Потом су оба тенисера освојила своје сервисе па је сет решен у тај-брејку. Наш тенисер је на старту дошао до мини-брејка, међутим Аргентинац осваја оба Новакова сервиса. Настављена је велика борба, Ђоковић је преокренуо резултат и повео са 4:3.

Наш тенисер је нови мини-брејк освојио и повео са 5:4. Потом је на свој сервис освојио оба поена и решио тај-брејк у своју корист са 7:4.

Новак је у четвртом гему трећег сета одузео сервис противнику и дошао до предности од 3:1. Аргентинац је већ у наредном гему успео да врати брејк, а потом и да изједначи на 3:3. То је било све што је Дел Потро усео да уради на овом мечу. Новак уз још један брејк осваја наредна три гема и ставља тачку на сет и меч - 6:3 у трећем сету.

Извор: РТС


SA

 

People Directory

Biljana D. Obradović and John Gery

Biljana D. Obradović, a Serbian-American poet, translator, and critic has lived in Greece, India, and the United States. She is associate professor of english at Xavier University of Louisiana, in New Orleans.

She has two collections of poems, Frozen Embraces and Le Riche Monde. Her poems also appear in Three Poets in New Orleans and in anthologies and magazines, such as Like Thunder: Poets Respond in Violence in America, Key West: A Collection, Poetry East, Bloomsbury Review, Prairie Schooner, and The Plum Review.

.
Read more ...

Publishing

On The Holy Liturgy

by Bishop Athanasius Yevtich

The Divine Liturgy is at the center of Orthodox Christian life. It is through the Eucharist that the faithful are united with Christ and therefore with one another. Every Eucharistic gathering is an image and a reality of the Heavenly Liturgy, i.e. unceasing Synaxis of angels and saints around God’s throne. Thus the Liturgy is the proclamation of and a real image of God’s Kingdom in this world.

In this television interview conducted by the Logos, a renowned Orthodox theologian and retired Bishop of Zahumlje and Hercegovina, his Grace Atanasije, brings forth these essential points citing historical development of the Liturgies bringing to light the present misunderstanding of certain Liturgical actions and movements.

Bishop Atanasije aptly points out the necessity for Liturgical renewal, i.e. moving away from passive liturgical attendance to active participation and immersion of the soul and body into a full communion with Christ.

.
Read more ...