A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Džegerov sin snima film o Nikoli Tesli

Džejms Džeger, sin čuvenog rokera Mika Džegera, režiser i producent iz Holivuda priprema novi film o srpskom geniju Nikoli Tesli. Reč je o ljubavnoj drami, u kojoj se prikazuju sve žene, koje su bile zaljubljene u srpskog i svetskog genija.

Glavni glumac koji bi igrao Teslu još nije odabran, ali se pregovara sa našom glumicom Katarinom Radivojević, koja živi u Njujorku, da glumi najveću Teslinu ljubav Lenku Dunđerski.

Ovu ekluzivnu vest dobili smo u Teslinoj naučnoj fondaciji (TNF) u Filadelfiji, koja sa režiserom Džegerom radi kao stručni saradnik i konsultant, ali i kao organizator tehnike za snimanje filma.

“Film sa radnim naslovom “Nikola Tesla i žene” snimao bi se prevashodno u Srbiji, a potom i u Americi. Džejms Džeger, koji je, inače, poznat po filmovima sa političkom temom opredelio se ovog puta za romantičnu priču i intimni život svetskog naučnika, koji je malo poznat svetskoj javnosti”, otkrio nam je Nikola Lončar, predsednik TNF.

Režiser Džejms Džeger je rođen 1958. godine u Njujorku. Otac mu je britanski ser Mik Džeger, koji je tada bio u braku sa Džeri Hol. Džeger mlađi je poslednjih godina radio na filmovima “Fatalna raskrsnica”, “Konduktor”, tv seriji “Vinil”. Priprema filmove “Duboka kuća” i “The Unravelling”. Kao obožavalac Nikole Tesle ovaj režiser i producent je već radio scenario za film “Pesnik elektriciteta”,  u kome je trebalo da igraju Gvinet Patrou, Naomi Vots, Tom Selek, Sara Džesika Pakrer, Dajan Lajn i Zoran Radovan kao Nikola Tesla.

“Lik i delo Nikole Tesle spoznao sam na studijama 1974. godine. Zaljubio sam se u duhovnu snagu ovog čoveka i vizije, koje je su se ostvarile kao naša budućnost. Amerikanci luduju za Teslom, zato što je on za njih oličenje velikog vizionara i čoveka, koji je ostvario svoj američki san”, rekao nam je Džeger.

Radio je 25 godina u Holivudu sa nekim od najuticajnijih producenata i glumaca, od kojih je prvi put 1972. čuo za srpskog genija. Četiri decenije kasnije odlučio je da napravi prvi, a potom 2020. i drugi igrani film. Saradnik na režiji novom filmu je Ridli Skot, a producenti su “Matriks produkcija”, TNF i “Liongsgejt” produkcijska kuća.

“Kupio sam tridesetak knjiga o Tesli i pročitao ih za tri godine. Onda sam napisao scenario. Budžet za film iznosio vrtoglavih 74 miliona američkih dolara. Nabavio sam prvih dvadeset miliona. Jedan od najboljih holivudskih producenata Ridli Skot treba da preuzme rediteljsku palicu. Lik Nikole Tesle mogao bi da tumači srpski talentovani glumac, a kastinzi za ulogu će biti obavljeni širom Srbije i Republike Srpske”, otkiva nam najnovije detalje oko ovog filmskog projekta Džejms Džeger.

Na pitanje kako će se ovog puta odreći politike kao teme u jednom ljubavnom filmu režiser Džejms Džeer nas je iznenadio svojim odgovorom:

“Nikola Tesla je najveće političko pitanje sveta. Film je u dva dela iz života Nikole Tesle objasniti njegov genijalni doprinos razvoju civilizacije, a u drugom prikazati pararelno, kako je naučnik koji se bavio kosmosom i čovečanstvom, nije bio vešt da se uspešno “bavi” ženama koje su ga volele”.

Nikola Tesla od 1890. do 1905. godine bio najpoželjniji muškarac na Menhetnu. Mnoge žene su se okretale za njim i divile se njegovoj spoljašnjosti i nesagledivom umu. Nosio je šešir i bele rukavice. Bio je tajanstven i poželjan.

“Najbolje obučen, sa milionima dolara u džepu, bio je san mnogih lepih žena. Visok 201 cm, zgodan, uvek s istim brojem kilograma, elokventan, obrazovan plenio je gde god se našao”, opisuje ga teslijanac Nikola Lončar.

Najbliže mu je prišla Katarina Džonson, supruga njegovog prijatelja i pesnika. Bili su veliki kućni prijatelji i platonski ljubavnici. I mada nisu bili bogati Džonsonovi su u svoj dom uvek primali bogate, moćne ljude i velike intelektualce.

“Postojala je ljubavna prepiska između Nikole Tesle i Katarine Džonson, koju bi trebalo da glumi naša Katarina Radivojević, koja živi i radi u Americi. Ljubav Tesle i Katarine, kao i ljubav Nikole i Lenke su obavijeni velom tajne i intime” Time će se baviti moj film”, naglašava Džejms Džeger.

Nije ovo jedini igrani film o srpskom geniju i svetskom naučniku Nikoli Tesli, koji je snimnjan u SAD i ostatku sveta.

Poslednjih godina urađeno je dvanaest filmkih priča o geniju iz Like. Na četvrtoj proglavi grada Filadeflije 2012. godine, na primer, prikazani su igrani filmovi o ovom naučniku i svetskom velikanu “Ljubičasta vatra”, “Tesla – genije koji jeosvojio svet”, “Vizionar”, “Gospodar svetlosti”.

Potom su Džozef Sikorski i Viktor Elefante predstavili višestruko nagrađivanu najavu filma “Fragmenti sa Olimpa – vizija Nikole Tesle”. Ovo je film o tajnim dokumentima našeg genija, koje mu je oteo američki FBI i sakrio. U filmu “Prestiž”, u kome se kao lik pojavljuje i Nikola Tesla, koji klonira šešire i mačke, ali i ljude. Igrao ga je čuveni roker Dejvid Bouvi.

Studio kompanije “Dizni” završio je 2014. godine kinematografsko viđenje Nikole Tesle u filmu “Učenik
čarobnjaka”. Glavni glumac je Nikolas Kejdž. Rusi su uradili dokumentarno-igrani film “Vlastelin mira” (“Gospodar sveta”). Ovaj film je bio samo jedan od nekoliko dokumentarnih kino-prikaza Nikole Tesle u Rusiji (“Gospodar munja”, “Zraci smrti”, “Tunguska invazija”, “Čovek budućnosti”).

Najviše međunarodnog uspeha imao je početkom 2017. godine film “The Current War” (“Rat struja”) o sukobu Tomasa Edisona, koga igra Benedikt Kamberbač, Džordža Vestinghausa, u tumačenju Majkla Šenona i Nikole Tesle, igra ga engleski glumac Nikolas Hoult, oko pronalazaka i komercijalnih prava na električnu struju i osvetljenje u Americi. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Torontu (TIFF), a potom je cenzurisan i skinut sa reperetoara bioskopa zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i
uznemiravanje njegovih producenata. Kada je potom 2019. film “Rat struja” premonitiran, ponovo se pojavio u svetskim bioskopima.

U filmu „Tesla 2020“, koji je predstavljen na Sandens festivalu gde je nagrađen, lik slavnog srpskog genijalca tumači holivudska zvezda Itan Hok. Film je ocenjen kao maestralan prikaz Tesline ličnosti i otkrića kako je biti Tesla? Kako je biti stranac u svetu sa one strane okeana zapitao se u filmu „Nikola“ i poljski glumac Tomaš Kot, čiji je film o Nikoli Tesli trenutno u preprodukciji.

“ Teslina naučna fondacija je poslednjih godina radila na nekoliko igranih i dokumentarnih filmova o Tesli, ali su oni, najčešće zbog nedostatka finansija, bili nezavršeni”, kaže Nikola Lončar iz Filadelfije i spominje film Janje Glogovac, pa filmsku produkciju Gordona Bjelanića iz Los Anđelesa.

Život i pronalasci jednog od najvećih srpskih naučnika Nikole Tesle iritirao je i producenta Vladimira Rajačića da radi na snimanju filma “Tesla, vladar sveta”. Režiser bi trebalo da bude Majk Njuel, autor filmskih hitova “Četiri venčanja i sahrana”, “Doni Brasko” i “Hari Poter i vatrena kugla”. Ulogu Tesle igrao bi poznati Kristijan Bejl, inače srpski zet.

Najavljivan je igrani film o Nikoli Tesli u američkoj produkciji, a pod nazivom „Tesla“, reditelja Majkla Antona, koji je trebalo da bude sniman u Srbiji. Glumac Miloš Biković na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu nedavno najavio da Rusi ulažu dva miliona evra u film i tv seriju sa deset epizoda o Nikoli Tesli. Premijera je obećana za 2021. godinu.

Koliko je Nikola Tesla značajan za SAD i Amerikance govori i činjenica da Internacionalna pres akademija iz Kalifornije dodeljuje specijalnu filmsku Teslinu nagradu. Od 2003.godine ovu nagradu su primili glumac Džeri Luis, reditelj Džejms Kameron, reditelj Džordž Lukas, animator Sten Vinston, reditelj Stiven Spilberg, majstor za specijalne efekte Denis Muren i reditelj Ričard Doner

“Nesumnjivo je da je Nikola Tesla Srbin sa najviše filmskih prikazivanja u svetu. Tesla je i Srbin sa najviše spomenika u inostranstvu. Dakle, reč je o ličnosti, koju svojataju i Amerikanci, i Hrvati, i Bošnjaci, a koju mi Srbi nedovoljnoi štitimo od svih tih zloupotreba. Mislim da će film “Nikola Tesla i žene” biti verna slika intimnog života najvećeg svetskog naučnika srpskog porekla”, siguran je Nikola Lončar, stručni konsultant i organizator ovog filma, koji režisa Džejms Džeger, sin slavnog rokera Mika Džegera.

Marko Lopušina

Izvor: Naši u svetu


SA

 

People Directory

Mirjana Joković

Mirjana Joković (Serbian Cyrillic: Мирјана Јоковић) (born November 24, 1967) is a Serbian film and stage actress, best known for her role as Natalija Zovkov in Underground, the film of Emir Kusturica (1995). She currently is Director of Performance for Acting and an acting teacher in the Theater Faculty of the California Institute of the Arts near Los Angeles.

Mirjana Jokovic was born in Belgrade, Yugoslavia. She spent her early years in Zambia, where her father was an industrial engineer.

.
Read more ...

Publishing

Serbian Americans: History—Culture—Press

by Krinka Vidaković-Petrov, translated from Serbian by Milina Jovanović

Learned, lucid, and deeply perceptive, SERBIAN AMERICANS is an immensely rewarding and readable book, which will give historians invaluable new insights, and general readers exciting new ways to approach the history​ of Serbian printed media. Serbian immigration to the U.S. started dates from the first few decades of 19th c. The first papers were published in San Francisco starting in 1893. During the years of the most intense politicization of the Serbian American community, the Serbian printed media developed quickly with a growing number of daily, weekly, monthly and yearly publications. Newspapers were published in Serbian print shops, while the development of printing presses was a precondition for the growth of publishing in general. Among them were various kinds of books: classical Serbian literature, folksong collections, political pamphlets, works of the earliest Serbian American writers in America (poetry, prose and plays), first translations from English to Serbian, books about Serb immigrants, dictionaries, textbooks, primers, etc.

Read more ...