A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Дунавска рапсодија освојила Америку

Смедеревце ових дана муче озбиљни проблеми – свакодневни улични протести, неизвесна судбина Железаре, хладни радијатори у становима, беспарица... У таквим мукама, остала је скоро неприметна лепа вест која је стигла из Америке. Вељко Ненадић, петнаестогодишњи композитор и пијаниста, ученик првог разреда Средње музичке школе „Коста Манојловић”, победио је на светском такмичењу младих композитора „Golden Key Piano Composition Competition”. „Дунавска рапсодија”, клавирска композиција коју је сам компоновао и извео на клавиру, разгалила је угледне светске музичаре у жирију.

.

– Победничка композиција је комбинација класичне, џез и српске традиционалне музике. Очигледно је да овај музички рецепт никога није оставио равнодушним – каже Романа Репустић-Николић, Вељков разредни старешина.

У Америци, Вељко се такмичио у категорији до 18 година и био је најмлађи међу бројним младим ауторима из целог света. Не изненађује што су организатори остали у чуду када су сазнали колико има година овај вансеријски таленат за ноте.

Вељко је и прошле године однео победу на овом престижном такмичењу –у јуниорској категорији до 14 година. Његова композиција „Балканска свита” била је без премца. С великим успехом уживо ју је тада извео у чувеном бечком „EhrbarHall”у коме су некада наступали Брамс, Милер и многи други великани класичне музике. У августу га очекујенови наступ у чувеној дворани где ће му бити уручена овогодишња награда.

Овај даровити Смедеревац једини је млади пијаниста у Србији који на клавирским такмичењима изводи сопствене композиције с великим успехом, о чему говори и специјална награда на прошлогодишњем такмичењу „Славенски” у Новом Саду, када је добио признање за најбоље изведено дело домаћих аутора, а свирао је своју композицију.

Вељка на такмичењима салећу професори музике који му траже ноте његових композиција, што говори да је реч о пијанисти пред којим је велика каријера.

Овогодишња победа у Америци била јењегово осмо прво место на такмичењима композитора у земљи и иностранству и велики је подстрекза жељу да упише композицију на Музичкој академији у Београду.

Вељко се бави музиком од девете године. Прву композицију написао је већ у десетој.Био је то „Божићни валцер”, за који је 2010. године добио прву награду на такмичењу „PlayTheSound” у Земуну, када је победио у конкуренцији основних школа, иако је тада био тек у трећем разреду музичке школе. Пресудан утицај да одлучи да се бави музиком имао је његов отац, велики љубитељ и познавалац ове уметности.

– Што се тиче компоновања, томе га је научио сам бог. Компоновање не може да се научи, бог вам тај дар да или не. Касније, кроз школовање, тај дар може да се усавршава и развија. Вељко све своје композиције ствара потпуно сам, од писања музике, нота до снимања. Помажем му јединооко техничких ствари – прича за наш лист Драган Ненадић, отац младог композитора.

Вељко неколико сати дневно вежба на клавиру, али и компонује. Много времена проводи слушајући музику. Нарочито воли домаће композиторе и сваку емисију класичне музике на Радио Београду обавезно снима. Ретко ко познаје домаћу класичну музичку сцену као Вељко, поносно тврди његов отац.

Музичка школа му је као песма. Има све петице и не пада му тешко јер то воли. За разлику од самихпочетака, Вељко сада има пуну подршку професора за компоновање. Његов свет ван музике исти је као код већине вршњака. Углавном се занима компјутером, дружи се с другарима из школе и рођацима. Основну школу завршио је успешно и носилац је Вукове дипломе.

Византијска игра

У прошлој години Вељков труд исплатио се вишеструко. Бриљирао је на такмичењу без старосне границе „Фиделио музика” у Шпанији. У конкуренцији 16 земаља и 98 клавирских композиција, две Вељкове нумере ушле су у финале, а „Византијска игра” освојила је прво место. На републичком такмичењу младих композитора „Федемус” у Београду једини је освојио две прве награде:за дигиталну компјутерску композицију „Стоунхенџ” и за соло инструмент – за „Византијску игру”.

Оливера Милошевић
Политика, 3. 2. 2014.
Фото: О. Милошевић


People Directory

Aleksandra Vrebalov

Aleksandra Vrebalov (born September 22, 1970 in Novi Sad, Yugoslavia) is a Serbian composer based in New York City. She studied composition with Miroslav Statkic at Novi Sad University, then with Zoran Erić at Belgrade University, Elinor Armer at the San Francisco Conservatory of Music, and Ivana Loudova at the Prague Academy of Music. She obtained her Doctor of Musical Arts degree from the University of Michigan where she studied with Evan Chambers and Michael Daugherty.

.
Read more ...

Publishing

Commentary on the Epistles of St. John the Theologian

by Archimandrite Justin Popovich

This Commentary on the Epistles of St. John the Theologian - published now, three years after the blessed repose of Venerable Fr. Justin (on the Feast of the Annunciation, 1979) - was written by the tireless Messenger of Christ forty years ago, in circumstances similar to those in which Christ's Holy Evangelist John wrote his sacred Epistles.

The text of this 93-page soft-bound book has been translated from the Serbian by Radomir M. Plavsic. Published by Sebastian Press, Western American Diocese of the Serbian Orthodox Church, Contemporary Christian Thought Series, number 5, First Edition, ISBN: 978-0-9719505-6-6