A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Na Jermi niče brana-umetničko delo

Čuveni skulptor iz Minesote, SAD-a, Zoran Mojsilov, inače poreklom iz sela Vlasi, počeo je sa izgradnjom brane na reci Jermi koja će biti možda i na svetu jedinstvena po tome što će predstavljati pravo umetničko delo.

Kako je Pirotskim vestima izjavio Mojsilov, na ovom mestu brana postoji poslednjih 150, možda i 200 godine, ali svakog proleća Jerma nadođe i bujica odnese branu.

.

- Za ovaj poduhvat sakupio sam novac-donaciju naših iseljenika iz SAD-a, ali i mnogih Amerikanaca. Predstavio sam svoj projekat na sajtu “kickstarter”, koji finansira umetničke projekte i ljudi su mi uplaćivali ko je koliko mogao tako da sam sakupio oko 12.000 dolara kako bi napravio branu, koja će omogućiti i navodnjavanje polja nadomak sela. Brana je postojala poslednjih 150, možda i 200 godine, ali je reka često odnosila. Ovoga puta ćemo to permanentno da rešimo, a selo će rešiti i problem sa vodom jer seljaci više neće morati da koriste pijaću vodu za polivanje bašti-kaže Mojsilov, koji je jedinstven po tome što u svoja umetnička dela, koja su uglavnom masivna, ugrađuje autentične predmete sa ovog podneblja poput poljoprivrednih alakti i sličnih stvari od gvožđa i kamena, koja se vekovima koriste na ovim prostorima.

Mojsilov živi u Minesoti ali svakoga leta dolazi u svoju postojbinu svojih predaka, u prelepo selo Vlasi. Svoja umetnička dela Mojsilov pravi od kamena, drveta, gvožđa, a o njegovom umeću jedan indijanski vrač iz plemena Dakota, inače njegov prijatelj, kazao je da je Mojsilov čovek koji ima snagu da probudi kamen. Njegove skulpture nalaze se u čak dvadeset država SAD-a. Za svoj najnoviji umetnički poduhvat, branu na Jermi, Mojsilov je ponovo iskoristio jedan originalni “ukras”, deo šine sa pruge uskog koloseka kojom je nekada kanjonom Jerme “tutnjao” voz-ćira, koji je transportovao ugalj iz odavno ugašenog rudnika uglja “Jerma”.

Po njegovim rečima, on je do sada u više navrata pokušavao da napravi skulpturu koja bi krasila selo, ali su poslednju njegovu skulpturu nesavesni meštani sela uništili, drvo zapalili a gvožđe prodali u sekundarne sirovine.

Ovoga puta sam napravio kompromis sa meštanima jer su shvatili da je pravljenje brane u njihovu korist tako da mislim da nećemo imati sličnih problema-kaže Mojsilov.

Tekst i foto Aleksandar Ćirić, Pirotske vesti


People Directory

Zoran Perisic

Zoran Perišić, rođen 16. marta 1940. godine u Zemunskoj bolnici, a odrastao u Prokuplju.
Filmski i televizijski reditelj, majstor vizuelnih efekata, producent i scenarista, pisac stručnih knjiga koje koriste studenti širom sveta, dobitnik Oskara, majstor za razvoj vizuelnih efekata, dobio je Zlatnu statuu Američke akademije za film 1971. godine za svoj izum, specijalni efekat "zoptik" primenjen u filmu "Supermen" Ričarda Donera. U radu na specijalnim efektima već je stekao reputaciju kada ga je angažovao Stenli Kjubrik i uvrstio u ekipu filma "Odiseja 2001".

.

Read more ...

Publishing

To Christ and the Church

The Divine Eucharist as the All-Encompassing Mystery of the Church

by Nenad Milosevic