A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Град Чикаго слави Дан школе Свети Сава

Једина школа у Чикагу у којој се учи на српском и руском језику, Академија „Свети Сава“ основана при Српској православној цркви, одлуком градоначелника добила је свој дан – 27. јануар.

Данашњи дан у Чикагу по први пут ће осванути као Дан Академије „Свети Сава“. Одлуком градоначелника Емануела Рама 27. јануар званично је проглашен за дан основне школе Српске православне цркве, која је основана при чикашком Саборном храму Васкрсења Христовог. У образложењу, Рам је навео да је Академија „Свети Сава” једина основна школа у Чикагу која нуди целодневно двојезично образовање на српском и руском језику, као и да има „ програм образовања утемељен на православљу који деци даје чврст духовни оријентир како у учионици, тако и ван ње”. Он је приметио и да се број ученика од оснивања школе утростручио и да сваке године расте за 17 одсто. „ Позивам све становнике Чикага да препознају трајне доприносе академије  и њихово чврсто уверење у снагу образовања које је подигло генерације житеља нашег града”, закључио је градоначелник пре него што је потписао и печатом оверио своју одлуку.

Школа СПЦ која је добила свој дан у једном од највећих градова САД са његових 2,7 милиона становника, једна је од две православне српске школе у Америци (друга је у Милвокију и носи такође име великог српског просветитеља). Призната је од стране Министарства просвете државе Илиној и једна је од 19.000 приватних основних школа у америчком образовном систему. То значи да се сама финансира и да родитељи плаћају школарину.

Иако су прве парохије у овом америчком граду осниване као црквено-школске општине још почетком двадесетог века, отварање српске школе за генерације чикашких Срба дуго је била само добра идеја коју би требало остварити. Она је коначно остварена на случајни подстицај из сестринске Грчке православне цркве. “Светом Сави” пут је утро “Сократ”. Почетком 2001. године, грчка православна школа „Сократ”, која постоји више од сто година, обратила се свештенству Храма Васкрсења Христовог за помоћ. Они су, како прича директор Академије „Свети Сава”, Марко Бојовић, желели да промене локацију своје школе, односно да се преселе из лошег краја Чикага у бољи.

– Њихов план је био да буду код нас одређено време док не нађу нову локацију. Ми смо искористили овај “савез” и те 2001. године почела је са радом Академија „Сократ - Свети Cава”,  грчко-српска школа. Грчка школа „Сократ” се 2006. године преселила на нову локацију и те исте године Академија „Свети Сава” почела је са самосталним радом. Почели смо са 37 ученика, а данас их имамо 105 – каже Бојовић.

Наставни програм по којем се учи је јединствен, по њему се учи само у овој школи, а користе се планови и програми Министарства просвете Републике Србије и програм Просветног одбора за државу Илиној. Слично је и са уџбеницима: учи се и из оних америчких издавача, одобрених од државе, као и из школских књига великих српских издавача.

Академија „Свети Сава” има и предшколско образовање, па тако уписује децу од три године старости па навише. На свом сајту школа има истакнуту напомену да уписују ученике свих раса, боја коже, националног и етничког порекла, као и да сви имају једнак приступ свим садржајима, стипендијама и програмима које школа нуди. Ипак, како објашњава директор Академије „Свети Сава”, деведесет одсто ученика је српског порекла.

– Већина ђака је прва или друга генерација Срба рођена у САД. Такође, имамо и неке ђаке који су  трећа и четврта генерација.  Десет одсто ученика је руског или украјинског порекла – наводи Бојовић.

Као и у већини образовних установа у Србији, данашњи дан посебно је свечан и у овој прекоокеанској српској школи. Нарочито због тога што она и у свом имену има великог српског светитеља, Светог Саву. Из учионица, како нам преноси директор, последњих дана чуло се увежбавање драмских текстова и рецитација за Светосавску приредбу, измешани са дечијим смехом и последњим упутствима учитеља пред данашњу свечаност.

– Велику помоћ и подршку око припрема имамо од дивних родитеља који нам помажу око декорација и опремање сале. Али не само то, родитељи су задужени и за многа лепа јела и колаче који ће се наћи на нашој славској трпези – каже Бојовић.

Извор: Политика

People Directory

Stefan Milenkovich

Awarded as Serbia's "Brand Personality of the Year" for 2010, Stefan Milenkovich is a unique artist with an extraordinary productive longevity, professionalism and creativity. His musical philosophy as well as lifestyle are a true definition of eclectic, exploring general human and musical heritage and experience in order to connect directly with the audiences and provide fun, engaging and energetic performances.

.

Read more ...

Publishing

History, Truth, Holiness

by Bishop Maxim Vasiljevic

Bishop Maxim’s first book, described by Fr. John Breck as an “exceptionally important collection of essays” contributing to both the theology of being and also contemporary theological questions, is now available! Christos Yannaras describes Bishop Maxim as “a theologian who illumines” and Fr. John McGuckin identifies his work as “deeply biblical and patristic, academically learned yet spiritually rich.” The first half of the book collects papers emphasizing theological ontology and epistemology, reminding us how both the mystery of the Holy Trinity and that of the Incarnation demand that we rethink every philosophical supposition; it includes chapters on holiness as otherness, truth and history, and the biochemistry of freedom. The second half of the book features lectures dedicated to the theological questions posed by modern theology, including studies of Orthodox and Roman Catholic ecclesiology, liturgics, and the theology of icons.