A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Саборност на светлости дана

Епископ проф. др Максим (Васиљевић) - интервју за ”Политику” 2016.
Разговор водио: Живојин Ракочевић

Питање: Откуд свеправославни Сабор у овом тренутку, после толико времена, и које су теме пресудиле да православни заједно нешто поруче свету?

Одговор: Историјски усуд свих Православних Цркава без изузетка у протеклим вековима учинио је да се за једно време потисне саборска пракса ширих размера. Стога предстојећи ”Свети и Велики Сабор” има непроцењиви значај за обнову саборног и канонског самосазнања у нашој Цркви. Саборност (или синодалност) није епитет Цркве. Она је у самом свом бићу и постојању ”синодос”, заједница. Уз то, не треба превидети харизматски карактер једног Васељенског сабора који је био више један ванредни ad hoc догађај, неголи институционална реалност. У овом „свету”, у коме владају разједињујуће силе, Црква кроз Сабор позива на заједнички покушај динамичког очувања онтолошког јединства и заједничко сведочење љубави.

С обзиром да неке од тема Дневног реда Светог и Великог Сабора звуче анахронo (пост, календар, брачне сметње, аутономија, дијаспора, мисија итд.), не чуди да постоје гласови који указују на реалне недостатке у тим текстовима управо зато што су оне претерано ”уговаране”. Праве теме се опиру уласку у ”уговорени” живот. Ипак, верујемо да ће се Сабор позабавити проблемима и изазовима данашњег дана, упутити поруку омладини, осврнути се на биомедицинску технологију, кризу породице, игнорисање верског идентитета у процесима интеграција, тероризам, стати у одбрану прогоњених хришћана, саосећајући и са патњама присталицâ других верских традиција, итд. Страшно ће бити ако не будемо размишљали о животу у коме се као људи налазимо сви помало пометени.

Понекад заборављамо колико је важно, па и довољно, сабрати се и служити Литургију. Црква не спасава речима или акцијама него својим истинским бићем.

Питање: Како ће верник у некој парохији, рецимо, у Врању или код вас у Америци, „прочитати“ поруке светског православног врха?

Одговор: Сабори служе да васпоставе и гарантују заједништво међу локалним Црквама унутар једне Цркве ”по васељени” − да улију наду у спасење од смрти. Који је значај и какве су последице овог Сабора – показаће постсаборски период, с обзиром да процес усвајања (рецепције) Сабора и његових одлука може потрајати, у зависности од виталности организма Цркве, али и од рада помесних епископа међу народом.

Тим поводом желим да коригујем израз по коме се на Криту састаје ”светски православни врх”. Сабор (чак ни Васељенски) не стоји изнад Цркве, нема власт над њом, него служи народ Божији – Цркву, одакле црпи свој ауторитет, важност и непогрешивост. Црква је изнад Васељенских сабора и користи их као орган за тумачење божанског Откривења.

Питање: Православни свет често изгледа, парадоксално говорећи, разједињено-уједињен. Какву форму односâ очекујете након овог Сабора?

Одговор: Утисак о јединству у разједињености великим делом потиче од тенденције етнофилетизма у већем броју аутокефалних Цркава. Управо то је довело до извесне самодовољности и затворености у неким аутокефалним Црквама, па онда и до атрофије саборности на васељенском нивоу. Стога у многим западним црквеним историјама наша еклисиологија се приказује као јединство етничких цркава, која за основу има политичко или државно начело. Таква верзија не налази упоришта у предању Истока... Није искључено да ће се после ”критског Сабора” Сабори држати редовније, али не као нека ”универзална структура” која би имала перманентни карактер. Може то бити нови почетак у доживљавању и проучавању савременог устроjства у светлости саборног Предања Цркве, а све у циљу остваривања њене богочовечанске мисије у данашњем свету, како на помесном тако и на васељенском плану. Другим речима, испод феноменологије Сабора треба открити његову онтологију и онда прећи на праксу. Природа Цркве поседује нешто веома питомо, а то је да она надмашује све наше прорачуне и студије.

Питање: Ако су православни очували јединство без оваквих Сабора, зашто им је он потребан сада и да ли се то подлегло глобализацији?

Одговор: Суштинско јединство, рекосмо већ, јесте очувано, али криза јединства запљускује обале многих аутокефалних Цркава. Наиме, иако је свака помесна Црква „католичанска“ и ни у чему није окрњена, ипак Црква „по васељени“ треба да се манифестује као заједница Цркава. Пошто структура Цркве (њен идентитет, ауторитет, власт, службе итд.) представља, благодаћу Светога Духа, догађај слободне заједнице, тада јединство, на које нас позива Христос, није нека устаљена униформисаност у институционалном смислу. Природа Цркве ће за нас увек бити отворена књига којој Дух Свети окреће странице.

На питање о глобализацији, може се одговорити противпитањем: ако је Црква носилац космичке поруке о спасењу у Христу зар тиме она није глобална? Сам назив ”васељенски” (екуменски) говори о глобалном карактеру. Наравно да постоје разлике, али овај тренутак је важан иако теме нису задовољавајуће. Обрадован могућностима које пружа, верујем да ће Сабор опсегом својих расправа и, на крају, садржајем своје поруке дотаћи и адресовати најбитнија егзистенцијална, друштвена, па и политичка питања.

Питање: Или се можда ради о формирању „чвршћег вођства“ на Истоку, које ће одговорити на такво вођство Католичке цркве?

Одговор: Послужио бих се речима једног атонског старца: ”Има нечег божански свештеног у томе што је онај први по поретку између Православних Цркава одевен у хаљину немоћи”. Наиме, Васељенски патријарх се данас, скупа са Антиохијским, налази у најнезавиднијем положају од свих других. Дужни смо рећи да у Православној Цркви саборско вођство историјски није служило као оруђе власти над Црквом.

По мом скромном мишљењу, не ради се о ”игри престола” него о заједничком хитању ка Васкрсном Гробу. Има ту доста људског, али треба се сетити слике Апостолâ Петра и Јована како после Христовог Васкрсења ”заједно трче” ка Његовом Гробу, па је Григорије Богослов њихово надметање окарактерисао као “добро такмичење”. Ако у овоме препознате неке од ”источних” поглавара-тркачâ, онда сте разумели поенту. Управо је саборска дијалектика довела до искључивања идеје врховне моћи једног над многима. Свако сабрање Синода се отвара молитвом призивања Духа Светог који уједињује све хришћане у тело Христово истовремено и на локалном и на универзалном нивоу. Оним што одређује један древни Апостолски канон обезбеђује се равнотежа, тј. међусобно поштовање у односима епископâ и првог (предстојећег) епископа, и наглашава се истовремено саборност свих епископа у пастирствовању и управљању целе Цркве.

Питање: Постоје назнаке да Антиохијска Црква неће учествовати у раду Сабора, као и одлука Грузијске Цркве да унапред одбаци један од докумената који ће Сабору бити предложен на усвајање. Да ли овакви потези могу угрозити одржавање Сабора, његов смисао и уопште јединство међу православним Црквама?

Одговор: Сабор ће бити израз јединства уколико не затвори очи пред реалним проблемима, и ако успе, рецимо, да саборно залечи поделе или проблеме у односима Јерусалима и Антиохије, Србије и Румуније, Русије и Цариграда, итд, без прејудицирања решења. Свака помесна Црква својом динамиком живи стварност Новог века па је за очекивати да у једној географској и политичкој области може постојати другачији поглед на одређена питања. То, међутим, не сме да буде препрека општем настојању да се универзална и непроменљива јеванђелска порука саопшти ”једним устима и једним срцем”. Бојим се да су поједини исувише заваљени у удобну фотељу конзерватизма. А историја нам даје поуке: Индикативно је да је чувени Епископ Смирне Поликарп око 155. године посетио свог римског сабрата Аникита и расправљао с њим спорно питање датума празновања Пасхе. Иако се нису у свему сложили, замислите, ипак су заједнички служили Литургију после чега се Поликарп вратио у Смирну – на своје мучеништво.

Св. Евхаристија зацељује и невидљиве ране. Желео бих да Сабор чини слично. У историји Цркве, свака јеретичка или расколничка подела подстицала је и активирање здравих црквених сила ради лечења раздељујућих тенденција у телу Цркве, са коначним циљем очувања јединства. Сабор може успети да извуче светлост чак и из нечега тако суженог и мрачног као што је раскол.
 
Питање: Папа се недавно састао са московским патријархом Кирилом, а потом и са васељенским Вартоломејом. Да ли се од предстојећег Сабора могу очекивати конкретни кораци ка унапређењу односа између Православних и Римокатоличке Цркве?

Одговор: Ти историјски сусрети сведоче о могућностима за искрени дијалог, на основу теолошких начела првог миленијума. На пример, темељни принцип Св. Кипријана Картагенског гласи да сваки епископ, а не само римски, седи на катедри Апостола Петра. Ово не значи само да су сви епископи једнаки, већ и то да су једнаки прејемници целокупног сабора Апостолâ. Кипријан разуме „Петрову катедру“ не у односу на универзалну Цркву већ у односу на сваку локалну Цркву на челу са епископом.

Ови сусрети имају сотириолошки и терапеутски аспект. Жалимо због губитка јединства са западним црквама, јер је то последица и наше греховности. Истински хришћанин зна да је до тога губитка је дошло против воље Божије. Циљ сабора је био и исцељење оболеле људске личности и заједнице. Ова непорецива сотириолошка перспектива саборске установе објашњава се чињеницом да се једино у Цркви налази истинска терапија, пошто је Христос једини Лекар. То историјско прејемство и предање исцељења, које чини срце и језгро библијског и отачког предања и саборског система, треба да нам помогне у решавању болног питања раскола.

Питање: Да ли то значи – екуменизам, промену календара, одустајање од Православља како га виде они који се противе садашњем начину комуникације са католицима?

Одговор: Постоје верници који брину о ”једином што је потребно” и с поверењем гледају на оне који пастирски одговорно сучељавају изазове. Постоји и секташки приступ који у уношењу пометњи које сте поменули види свој raison d'être. Од ”екуменизма” праве сензацију која код једног броја људи ужива приличан успех и својом бунтовношћу само уносе раздор и хаос у већ постојећи метеж света. Српска Православна Црква је истински икуменска, притом чува свој календар и не устручава се да разговара са било киме. Она даје свој допринос егзистенцијалном појашњењу савремених антрополошких, космолошких, културно-цивилизацијских и других проблема. Синодалност као суштинско својство Цркве, може да буде корисна основа и прототип и за екуменски покрет. Наша Црква се не креће у легалистичким и уским конфeсионалистичким оквирима.

Питање: Ко ће представљати СПЦ на овом Сабору?

Одговор: Сабрање предстојатељâ, без пуноће сваке помесне Цркве или без укупног сабора њене јерархије, не одлучује у име других, јер би у том случају то био облик колективног папства. Према древној пракси позивају се поглавари аутокефалних Цркава да дођу са једним бројем својих епископа. То је далеко од идеалног броја – на Сабору би требало да учествују сви активни канонски епископи. Црква на простору Србије и ”српских и поморских земаља” (израз Светога Саве) позвана је да из свога епископата изабере 24 епископа.

У Литургији која ће се служити на Криту, Православни ће као сабрање народа око епископâ и презвитерâ очувати и изразити у историји икону Педесетнице и Будућег света који превазилази смртну распарчаност, захваљујући свом јединству и утеловљењу у Христу. Тај Будући век јесте гравитациона сила Цркве.


SA

 

People Directory

Nemanja Bala

Nemanja Bala (writer/director/producer) was born and raised in the former Yugoslavia. At the age of nineteen, he received a tennis scholarship to study in the United States at the University of Hartford, where he majored in film studies and began making short fiction and documentary films. His work has been shown on Serbian National Television and the festival circuit. While at Columbia University’s Graduate Film Division, he concentrated in screenwriting and received his MFA in 2006.

.
Read more ...

Publishing

In the Mirror

A Collection of Iconographic Essays and Illustrations

By Fr. Stamatis Skliris

The Serbian Orthodox Diocese of Western America is pleased to announce the publication of an outstanding book by Fr. Stamatis Skliris, a disciple of the great twentieth-century theologians Archimandrite Justin Popovich and Bishop Athanasius Yevtich. Fr. Stamatis is a parish priest in Athens and is renowned as an iconographer and as a writer and lecturer on Byzantine iconography.

In the Mirror is the second of a planned collection of works of contemporary theologians. It is an anthology of Fr. Stamatis’ articles which have appeared in Greek and Serbian. In it, he combines adherence to the teachings of the Church Fathers with a vibrant expression of faith through the experience of Christ in the Church. The book is adorned with more than 200 striking icons and illustrations by Fr. Stamatis.

Read more ...