A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Редитељски првенац Мирјане Карановић „Добра жена” у такмичарском програму Санденс фестивала

Филм „Добра жена”, редитељски првенац глумице Мирјане Карановић, имаће светску премијеру на предстојећем Санденс филмском фестивалу у САД. Филм наше глумице и редитељке изабран је међу 12 филмова који ће се такмичити у међународном такмичарском програму фестивала.

„Добра жена”, за коју је Мирјана Карановић писала и сценарио, уз сараднике Стевана Филиповића и Дарка Лунгулова, је филм о суочавању са личном прошлошћу. Након тридесет година брака, главна јунакиња сазнаје тајну о свом мужу, због које је присиљена да донесе одлуку да ли да настави да живи скривајући истину од себе саме, или да остави све оно што је дотад стекла и започне самостални живот, што је у њеним годинама прилично застрашујуће.

„То што је мој филм увршћен у званичну међународну селекцију фестивала као што је Санденс је најбољи начин да промовишем своје прво ауторско филмско дело и ничем бољем нисам могла да се надам.  Изузетно сам поносна, не само због себе, него због целе екипе која ме с много поверења, улажући готово подједнаку енергију као и ја, пратила на том путу стварања. Учешће на Санденсу представља за мене велико узбуђење и наду да ће и други гледаоци добро прихватити филм као и они који су га до сада гледали”, рекла је Мирјана Карановић поводом учешћа на престижном америчком фестивалу независног филма.

Филм је реализован у српско-босанско-хрватској копродукцији, а поред Мирјане Карановић у њему играју: Борис Исаковић, Јасна Ђуричић, Бојан Навојец, Христина Поповић…

Санденс филмски фестивал, чији је оснивач и директор глумац, продуцент и редитељ Роберт Редфорд, биће одржан од 21. до 31. јануара. У својој тридесетогодишњој традицији, Санденс фестивал је премијерно приказао награђивана дела попут: „Ритма лудила” (Whiplash), „Одрастање” (Boyhood), „Звери из јужних дивљина”, „Мала мис саншајн”… а последњих година светске премијере на овом фестивалу имали су српски филмови „Кругови” Срдана Голубовића (освојио специјално признање жирија) и „Непослушни” Мине Ђукић.

Политика, 3. 12. 2015.


SA

 

People Directory

Aleksandar Kavčić

Adjunct Faculty, Electrical and Computer Engineering

Kavčić received a degree in electrical engineering from Ruhr-University in Bochum, Germany, and a doctoral degree in electrical and computer engineering from Carnegie Mellon University.

Read more ...

Publishing

All Roads Lead to Jackson

Serbian American Contributions in Amador County, California, since the Gold Rush
Milina Jovanović offers a unique compilation of individual and family immigration stories that include enormous contributions to the development of California and significant community involvement. In this version of people’s history she chronicles how Serbian Americans have strengthened community, region, state, and country through the endeavors and struggles of 150 years. This book also focuses on women’s contributions that are too often overlooked. Ms. Jovanović’s study reveals that Jackson not only remains an original and symbolic home to Serbian Americans and Serbian Orthodox religion, but also an oasis where the Serbian community has preserved its positive reputation and social influence.

Read more ...