A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Džegerov sin snima film o Nikoli Tesli

Džejms Džeger, sin čuvenog rokera Mika Džegera, režiser i producent iz Holivuda priprema novi film o srpskom geniju Nikoli Tesli. Reč je o ljubavnoj drami, u kojoj se prikazuju sve žene, koje su bile zaljubljene u srpskog i svetskog genija.

Glavni glumac koji bi igrao Teslu još nije odabran, ali se pregovara sa našom glumicom Katarinom Radivojević, koja živi u Njujorku, da glumi najveću Teslinu ljubav Lenku Dunđerski.

Ovu ekluzivnu vest dobili smo u Teslinoj naučnoj fondaciji (TNF) u Filadelfiji, koja sa režiserom Džegerom radi kao stručni saradnik i konsultant, ali i kao organizator tehnike za snimanje filma.

“Film sa radnim naslovom “Nikola Tesla i žene” snimao bi se prevashodno u Srbiji, a potom i u Americi. Džejms Džeger, koji je, inače, poznat po filmovima sa političkom temom opredelio se ovog puta za romantičnu priču i intimni život svetskog naučnika, koji je malo poznat svetskoj javnosti”, otkrio nam je Nikola Lončar, predsednik TNF.

Režiser Džejms Džeger je rođen 1958. godine u Njujorku. Otac mu je britanski ser Mik Džeger, koji je tada bio u braku sa Džeri Hol. Džeger mlađi je poslednjih godina radio na filmovima “Fatalna raskrsnica”, “Konduktor”, tv seriji “Vinil”. Priprema filmove “Duboka kuća” i “The Unravelling”. Kao obožavalac Nikole Tesle ovaj režiser i producent je već radio scenario za film “Pesnik elektriciteta”,  u kome je trebalo da igraju Gvinet Patrou, Naomi Vots, Tom Selek, Sara Džesika Pakrer, Dajan Lajn i Zoran Radovan kao Nikola Tesla.

“Lik i delo Nikole Tesle spoznao sam na studijama 1974. godine. Zaljubio sam se u duhovnu snagu ovog čoveka i vizije, koje je su se ostvarile kao naša budućnost. Amerikanci luduju za Teslom, zato što je on za njih oličenje velikog vizionara i čoveka, koji je ostvario svoj američki san”, rekao nam je Džeger.

Radio je 25 godina u Holivudu sa nekim od najuticajnijih producenata i glumaca, od kojih je prvi put 1972. čuo za srpskog genija. Četiri decenije kasnije odlučio je da napravi prvi, a potom 2020. i drugi igrani film. Saradnik na režiji novom filmu je Ridli Skot, a producenti su “Matriks produkcija”, TNF i “Liongsgejt” produkcijska kuća.

“Kupio sam tridesetak knjiga o Tesli i pročitao ih za tri godine. Onda sam napisao scenario. Budžet za film iznosio vrtoglavih 74 miliona američkih dolara. Nabavio sam prvih dvadeset miliona. Jedan od najboljih holivudskih producenata Ridli Skot treba da preuzme rediteljsku palicu. Lik Nikole Tesle mogao bi da tumači srpski talentovani glumac, a kastinzi za ulogu će biti obavljeni širom Srbije i Republike Srpske”, otkiva nam najnovije detalje oko ovog filmskog projekta Džejms Džeger.

Na pitanje kako će se ovog puta odreći politike kao teme u jednom ljubavnom filmu režiser Džejms Džeer nas je iznenadio svojim odgovorom:

“Nikola Tesla je najveće političko pitanje sveta. Film je u dva dela iz života Nikole Tesle objasniti njegov genijalni doprinos razvoju civilizacije, a u drugom prikazati pararelno, kako je naučnik koji se bavio kosmosom i čovečanstvom, nije bio vešt da se uspešno “bavi” ženama koje su ga volele”.

Nikola Tesla od 1890. do 1905. godine bio najpoželjniji muškarac na Menhetnu. Mnoge žene su se okretale za njim i divile se njegovoj spoljašnjosti i nesagledivom umu. Nosio je šešir i bele rukavice. Bio je tajanstven i poželjan.

“Najbolje obučen, sa milionima dolara u džepu, bio je san mnogih lepih žena. Visok 201 cm, zgodan, uvek s istim brojem kilograma, elokventan, obrazovan plenio je gde god se našao”, opisuje ga teslijanac Nikola Lončar.

Najbliže mu je prišla Katarina Džonson, supruga njegovog prijatelja i pesnika. Bili su veliki kućni prijatelji i platonski ljubavnici. I mada nisu bili bogati Džonsonovi su u svoj dom uvek primali bogate, moćne ljude i velike intelektualce.

“Postojala je ljubavna prepiska između Nikole Tesle i Katarine Džonson, koju bi trebalo da glumi naša Katarina Radivojević, koja živi i radi u Americi. Ljubav Tesle i Katarine, kao i ljubav Nikole i Lenke su obavijeni velom tajne i intime” Time će se baviti moj film”, naglašava Džejms Džeger.

Nije ovo jedini igrani film o srpskom geniju i svetskom naučniku Nikoli Tesli, koji je snimnjan u SAD i ostatku sveta.

Poslednjih godina urađeno je dvanaest filmkih priča o geniju iz Like. Na četvrtoj proglavi grada Filadeflije 2012. godine, na primer, prikazani su igrani filmovi o ovom naučniku i svetskom velikanu “Ljubičasta vatra”, “Tesla – genije koji jeosvojio svet”, “Vizionar”, “Gospodar svetlosti”.

Potom su Džozef Sikorski i Viktor Elefante predstavili višestruko nagrađivanu najavu filma “Fragmenti sa Olimpa – vizija Nikole Tesle”. Ovo je film o tajnim dokumentima našeg genija, koje mu je oteo američki FBI i sakrio. U filmu “Prestiž”, u kome se kao lik pojavljuje i Nikola Tesla, koji klonira šešire i mačke, ali i ljude. Igrao ga je čuveni roker Dejvid Bouvi.

Studio kompanije “Dizni” završio je 2014. godine kinematografsko viđenje Nikole Tesle u filmu “Učenik
čarobnjaka”. Glavni glumac je Nikolas Kejdž. Rusi su uradili dokumentarno-igrani film “Vlastelin mira” (“Gospodar sveta”). Ovaj film je bio samo jedan od nekoliko dokumentarnih kino-prikaza Nikole Tesle u Rusiji (“Gospodar munja”, “Zraci smrti”, “Tunguska invazija”, “Čovek budućnosti”).

Najviše međunarodnog uspeha imao je početkom 2017. godine film “The Current War” (“Rat struja”) o sukobu Tomasa Edisona, koga igra Benedikt Kamberbač, Džordža Vestinghausa, u tumačenju Majkla Šenona i Nikole Tesle, igra ga engleski glumac Nikolas Hoult, oko pronalazaka i komercijalnih prava na električnu struju i osvetljenje u Americi. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Torontu (TIFF), a potom je cenzurisan i skinut sa reperetoara bioskopa zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i
uznemiravanje njegovih producenata. Kada je potom 2019. film “Rat struja” premonitiran, ponovo se pojavio u svetskim bioskopima.

U filmu „Tesla 2020“, koji je predstavljen na Sandens festivalu gde je nagrađen, lik slavnog srpskog genijalca tumači holivudska zvezda Itan Hok. Film je ocenjen kao maestralan prikaz Tesline ličnosti i otkrića kako je biti Tesla? Kako je biti stranac u svetu sa one strane okeana zapitao se u filmu „Nikola“ i poljski glumac Tomaš Kot, čiji je film o Nikoli Tesli trenutno u preprodukciji.

“ Teslina naučna fondacija je poslednjih godina radila na nekoliko igranih i dokumentarnih filmova o Tesli, ali su oni, najčešće zbog nedostatka finansija, bili nezavršeni”, kaže Nikola Lončar iz Filadelfije i spominje film Janje Glogovac, pa filmsku produkciju Gordona Bjelanića iz Los Anđelesa.

Život i pronalasci jednog od najvećih srpskih naučnika Nikole Tesle iritirao je i producenta Vladimira Rajačića da radi na snimanju filma “Tesla, vladar sveta”. Režiser bi trebalo da bude Majk Njuel, autor filmskih hitova “Četiri venčanja i sahrana”, “Doni Brasko” i “Hari Poter i vatrena kugla”. Ulogu Tesle igrao bi poznati Kristijan Bejl, inače srpski zet.

Najavljivan je igrani film o Nikoli Tesli u američkoj produkciji, a pod nazivom „Tesla“, reditelja Majkla Antona, koji je trebalo da bude sniman u Srbiji. Glumac Miloš Biković na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu nedavno najavio da Rusi ulažu dva miliona evra u film i tv seriju sa deset epizoda o Nikoli Tesli. Premijera je obećana za 2021. godinu.

Koliko je Nikola Tesla značajan za SAD i Amerikance govori i činjenica da Internacionalna pres akademija iz Kalifornije dodeljuje specijalnu filmsku Teslinu nagradu. Od 2003.godine ovu nagradu su primili glumac Džeri Luis, reditelj Džejms Kameron, reditelj Džordž Lukas, animator Sten Vinston, reditelj Stiven Spilberg, majstor za specijalne efekte Denis Muren i reditelj Ričard Doner

“Nesumnjivo je da je Nikola Tesla Srbin sa najviše filmskih prikazivanja u svetu. Tesla je i Srbin sa najviše spomenika u inostranstvu. Dakle, reč je o ličnosti, koju svojataju i Amerikanci, i Hrvati, i Bošnjaci, a koju mi Srbi nedovoljnoi štitimo od svih tih zloupotreba. Mislim da će film “Nikola Tesla i žene” biti verna slika intimnog života najvećeg svetskog naučnika srpskog porekla”, siguran je Nikola Lončar, stručni konsultant i organizator ovog filma, koji režisa Džejms Džeger, sin slavnog rokera Mika Džegera.

Marko Lopušina

Izvor: Naši u svetu


SA

 

People Directory

Тијана Богићевић

Тијана Богићевић (Нови Сад, 1. новембар 1981) српска је поп и соул певачица. Представља Србију на Песми Евровизије 2017.

Још од раног детињства, Тијана је показивала изузетну склоност ка музици, касније је одредивши као свој животни пут. Као дете је певала на школским приредбама, а док је похађала средњу школу, била је члан хип хоп и денс групе Chess, са којом је снимила неколико демо песама. Почетком своје професионалне музичке каријере сматра 2001. годину, када је упознала Владу Георгиева и почела да наступа са његовим бендом као пратећи вокал.

Read more ...

Publishing

On The Holy Liturgy

by Bishop Athanasius Yevtich

The Divine Liturgy is at the center of Orthodox Christian life. It is through the Eucharist that the faithful are united with Christ and therefore with one another. Every Eucharistic gathering is an image and a reality of the Heavenly Liturgy, i.e. unceasing Synaxis of angels and saints around God’s throne. Thus the Liturgy is the proclamation of and a real image of God’s Kingdom in this world.

In this television interview conducted by the Logos, a renowned Orthodox theologian and retired Bishop of Zahumlje and Hercegovina, his Grace Atanasije, brings forth these essential points citing historical development of the Liturgies bringing to light the present misunderstanding of certain Liturgical actions and movements.

Bishop Atanasije aptly points out the necessity for Liturgical renewal, i.e. moving away from passive liturgical attendance to active participation and immersion of the soul and body into a full communion with Christ.

.
Read more ...