A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Холивудске звезде: Истина о Тесли одузима дах

Истина о великом америчком научнику српског порекла Николи Тесли одузима дах, његова мудрост, енергија и унуташње биће привлаче људе, и, иако неки мисле да је помало заборављен, свака озбиљна особа коју занимају наука, уметност и филозифија, његово име види свуда око себе, оценили су главни протагонисти филма "Тесла" - редитељ Мајкл Алмереида и глумци Итан Хок и Кајл Меклахлан.

У јединој преосталој Теслиној лабораторији, Ворденклиф, поводом 164. године од рођења једног од њавећих умова света, одржана је, шест недеља пред почетак званицног приказивања, онлајн премијера филма који су гледали заљубљеници у Теслу из 30 америчких савезних држава и 14 земаља.

Директор ТСЦW Марк Алеси разговарао је са Алмереидом, Хоком и Меклахланом, који су тумачили улоге два "ватрена супарника", Теслу и Томаса Алву Едисона, и прво питање било је шта би данас питали Теслу када би имали прилику.

Хок је рекао да би питање за Теслу било о пандемији, шта моземо да научимо из овог момента: “Нови га вирус не би изненадио, он је познати гермофоб и зато бих га питао како моземо да променимо себе у ово време”, рекао је Хок на прослави онлајн Теслиног рођендана на коју је позван и Тањуг, и додао да би га питао и о науци, религији, уметности и значењу живота.

Меклахлан је додао да би га ипак прво питао како је задовољан глумом Хока, а потом је додао да би акценат ставио на однос са Едисоном, јер би било много занимљиво из Теслиног угла чути како је све то изгледало.

Од протагониста се могао чути и неки други приступ том ривалском односу, који можда и није био тако жесток, да је Едисон Тесли нудио помоћ када му је лабораторија уништена.

Једно од питња односило се на чињеницу да у филму нема Марка Твена, Теслиног важног пријатеља, чије је књиге читао у Смиљану, у Хрватској, у некадашњој Аустоугарској, из кога је отишао са 17 година, а на то је Алмереида рекао да је ту улогу наменио Сему Шепарду, који је умро и да зато није могао да замисли да га игра било ко други.

Алмереида је навео да га је са 16 година заинтересовала књига о Тесли из 1944, објављена годину дана након смрти великог проналазача, да је била узбудљива, пуна драме.

"Замишљао сам док сам читао све те сцене, човека који ствара светло и нове технологије", рекао је Алмереида и подсетио да је сценарио написао пре скоро четири деценије, када је имао 21 годину.

"Свет се од тада променио много, променило се много и у мени, остало је пет недирнутих оригиналних сцена из тог сценарија", рекао је редитељ и додао да би волео да има више филмова о Тесли, и то са великим буџетом, који би осветлили 50 година Теслиног живота у УСА.

"Ми смо због буџета прекинулу причу (о животу Тесле) 1901, и наставили је 1943. (години његове смрти)", рекао је Алмереида и додао да му је Хок неизмерно помагао око сценарија.

Навео је да је тада имао на уму да САД нису прихватиле и пригрлиле Теслине идеје на прави начин, и да је на неки начин због тога био напуштен и заборављен.

"То је амбицозан филм, икао није имао велики буџет, Тесла је био непобитно брилијантан, без обзира на неке митолошке приче и стрипове, истина о Тесли одузима дах", рекао је редитељ.

Он је ставио акценат на реченицу када Теслин пријатељ са којим је дошао из Будмипеште који је за ћерку Теслиног финасијера Ј. П. Моргана Ен, која је била њиме опчињена, рекао да би "девојка као она могла да ти оствари све снове, а на шта је Тесла одговарио: ''моји снови су остварени''".

Хок је рекао да је уживао док је читао Теслина писма, есеје, све што је могао да нађе о њему, али да то није документарна већ Алмереидина прича о Тесли коју је он желео да испича још и пре него што су сва тројица, Алмереида, Хок и Меклахлан, заједно радили на Шекспировом "Хамлету".

“Ако си озбиљна особа, занима те наука, филозофија и уметност, чућете име Тесла у сваком тренутку, када сам радио на грађевини да би уштедео новац за колеџ, нећу то заборавити, имао сам 20 година, момак који је клесао камен, рекао ми је тада треба да прочиташ текст о Николи Тесли”, рекао је Хок и додао да Тесла, који понекад изгледа као да је заборављен, дотиче свакога ко брине о људима, или се осећа помало изгубљено и игнорисано.

У његовој енергији, унутрашњости, мудрости постоји нешто што привлачи људе, рекао је Хок и у шали поручио Кајлу да он није Едисон, јер Едисон нема фанове.

Као добро је оценио то што Мајклов сценарио замишља и Едисона и Теслу како раде заједно, јер када се магија деси, када се сретну велики умови, они би могли да дотакну незамисливо, рекао је Хок и додао да је тако требало да буде и са њима као са Битлсима и Ролингстонсима.

Филм, представљен на Санденс фестивалу, почеће да се приказује он лајн и у Драјв ин биоскопима 21. августа. Пројекција филма била је део програма којим је ноћас у САД обележен Теслин рођендан - 10. јул, а средства од продаје карата намењена су преко потребним програмима вируталног образовања деце.

Извор: Дневник


SA

 

People Directory

Danilo Mandić

Danilo Mandić is a doctoral student in the Department of Sociology. Mandić was born and raised in Belgrade, Serbia and received his BA from Princeton.

Research Interests: Comparative historical sociology; nationalism; post-Communist transitions; Balkan history; US foreign policy and social theory.

. Read more ...

Publishing

History, Truth, Holiness

by Bishop Maxim Vasiljevic

Bishop Maxim’s first book, described by Fr. John Breck as an “exceptionally important collection of essays” contributing to both the theology of being and also contemporary theological questions, is now available! Christos Yannaras describes Bishop Maxim as “a theologian who illumines” and Fr. John McGuckin identifies his work as “deeply biblical and patristic, academically learned yet spiritually rich.” The first half of the book collects papers emphasizing theological ontology and epistemology, reminding us how both the mystery of the Holy Trinity and that of the Incarnation demand that we rethink every philosophical supposition; it includes chapters on holiness as otherness, truth and history, and the biochemistry of freedom. The second half of the book features lectures dedicated to the theological questions posed by modern theology, including studies of Orthodox and Roman Catholic ecclesiology, liturgics, and the theology of icons.