A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Пупинов Идвор као нулта тачка света

На 80-годишњицу смрти славног научника, поред његове куће биће подигнут спомен-путоказ усмерен ка 26 светских градова у којима је живео и радио или повезао наш славни научник.

Следећег четвртка, 12. марта, навршиће се 80 година од смрти Михајла Пупина, славног професора, научника, проналазача и српског дипломате, чији живот и дело већ деценијама заокупљају пажњу Мирослава Станковића, телевизијског и филмског редитеља, Земунца који се скрасио у Панчеву, одакле је до Пупиновог родног села Идвора мање од педесет километара.

Као што је чест случај у нашој култури, у којој романи и драме бивају испричани у разговорима уместо да буду написани и штампани, у сусрету са Станковићем саговорник би помислио да је и он обликовао у причу свој целовечерњи документарно-играни филм о Пупину, а потом схвати да је много тога већ преточено у будући филм. Углавном је Станковићу преостало да сними екстеријере и ентеријере у којима је Пупин остављао своје трагове, али ти трагови нису у Идвору и околној банатској равници, већ су посејани у двадесетак светских метропола, на славним универзитетима и у научним центрима Европе и Америке.

Непомирљив оптимиста, уверен да ће скоцкати минималан буџет и реализовати свој наум, у очекивању да се коначно отисне на далеке путеве и заврши снимање, Станковић се ових дана изборио за реализацију једне друге, такође старе идеје.

Годишњица смрти великог научника у четвртак ће бити обележена и постављањем светске ,,нулте тачке”, спомен-путоказ који ће показивати да је Михајло Идворски Пупин кренуо баш одатле на школовање у Панчево, потом у Праг а онда 1874. у Америку, где је стекао светску славу као проналазач и професор чувеног Колумбија универзитета у Њујорку.

Спомен-путоказ биће постављен у Меморијалном комплексу који обухвата Пупинову родну кућу, основну школу коју је похађао и Задужбину – Дом Михајла Пупина. Пошто овај комплекс има статус непокретног културног добра, знаменитог места од изузетног значаја, Дом културе Михајло Пупин из Идвора и Станковићева продукцијска кућа "Исток филм" обратили су се Републичком заводу за заштиту споменика културе и Министарству културе и информисања, прецизно објашњавајући идеју и циљ пројекта.

На позитиван одговор нису дуго чекали, стигао је пре две недеље, тако да је покретачима акције остало довољно времена да до 12. марта обаве све што су планирали. Том је значајно допринела широкогрудост београдског предузећа "Модел 5" у коме је спомен-путоказ израђен као поклон.

На фино дизајнираом стубу наћи ће се табле с именима градова у којима је живео и радио Пупин, уз ознаку раздаљине тих градова од ,,нулте тачке” у Идвору. Тим именима придодата су имена и других градова у свету, оних у којима Пупин није био, али су захваљујући његовом проналаску, познатом као Пупинов калем, повезани у глобалну мрежу комуникације, мрежу која повезује удаљене тачке широм наше планете. Укупно ће бити наведено 26 градова.

Саставни део овог обележја биће и текст преузет из чувене Пупинове аутобиографије "Од пашњака до научењака" за коју је 1924. године добио Пулицерову награду. 

"Овај калем је данас по свету познат као Пупинов калем, а многи мисле да се читав мој проналазак састоји у открићу овог калема. Највећу заслугу за то имају инжењери Америчке телефонске и телеграфске компаније и пастири Идвора. Први су дефинисали проблем чије ме је решење довело до открића, а други су ме учили вештини дојављивања кроз земљу, што ме је навело на физичке принципе на којима се базира откриће", гласи тај текст.

Планирано је да у четвртак, 12. марта, у идворској цркви Светих благовести прво буде одржана света архијерејска литургија, потом парастос Михајлу Пупину, а онда следи свечаност обележавања и подизања "нулте тачке". Пупин је одатле као дечак кренуо у свет и стекао огромну славу, пошто је својим изумом повезао људе, народе и континенте, доносећи револуцију у телеграфској, телефонској и радио индустрији.

Када буде постављено, ово обележје биће путоказ и Мирославу Станковићу, кога ће непрекидно подсећати где још треба да стигне, како би завршио филм о Михајлу Идворском Пупину.

Слободан Кљакић
Политика, 9. 3. 2015.

SA

 

People Directory

Milana Mim Karlo Bizic

Milana ("Mim") Karlo Bizic earned a B.S. degree in three (3) years from the University of Pittsburgh where she had a four-year scholarship; a Master's Degree in 1967; School Library Certification in 1970; and Gifted and Talented Certification in 1981. Her professional experience includes teaching all Elementary grade level students K-6;  Teaching Graduate level courses for Penn State University (Beaver Campus for nine years until 1994), Carlow College and the Allegheny Intermediate Unit, where she taught fellow educators how to creatively integrate computers into their curriculums across all disciplines and all grade levels, K-12; working as a Supervisor of Student Teachers for the University of Pittsburgh (Pitt) after she retired from working 40+ years teaching in the public schools, most notably for Quaker Valley School District.

. Read more ...

Publishing

History, Truth, Holiness

by Bishop Maxim Vasiljevic

Bishop Maxim’s first book, described by Fr. John Breck as an “exceptionally important collection of essays” contributing to both the theology of being and also contemporary theological questions, is now available! Christos Yannaras describes Bishop Maxim as “a theologian who illumines” and Fr. John McGuckin identifies his work as “deeply biblical and patristic, academically learned yet spiritually rich.” The first half of the book collects papers emphasizing theological ontology and epistemology, reminding us how both the mystery of the Holy Trinity and that of the Incarnation demand that we rethink every philosophical supposition; it includes chapters on holiness as otherness, truth and history, and the biochemistry of freedom. The second half of the book features lectures dedicated to the theological questions posed by modern theology, including studies of Orthodox and Roman Catholic ecclesiology, liturgics, and the theology of icons.