A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Пупинов Идвор као нулта тачка света

На 80-годишњицу смрти славног научника, поред његове куће биће подигнут спомен-путоказ усмерен ка 26 светских градова у којима је живео и радио или повезао наш славни научник.

Следећег четвртка, 12. марта, навршиће се 80 година од смрти Михајла Пупина, славног професора, научника, проналазача и српског дипломате, чији живот и дело већ деценијама заокупљају пажњу Мирослава Станковића, телевизијског и филмског редитеља, Земунца који се скрасио у Панчеву, одакле је до Пупиновог родног села Идвора мање од педесет километара.

Као што је чест случај у нашој култури, у којој романи и драме бивају испричани у разговорима уместо да буду написани и штампани, у сусрету са Станковићем саговорник би помислио да је и он обликовао у причу свој целовечерњи документарно-играни филм о Пупину, а потом схвати да је много тога већ преточено у будући филм. Углавном је Станковићу преостало да сними екстеријере и ентеријере у којима је Пупин остављао своје трагове, али ти трагови нису у Идвору и околној банатској равници, већ су посејани у двадесетак светских метропола, на славним универзитетима и у научним центрима Европе и Америке.

Непомирљив оптимиста, уверен да ће скоцкати минималан буџет и реализовати свој наум, у очекивању да се коначно отисне на далеке путеве и заврши снимање, Станковић се ових дана изборио за реализацију једне друге, такође старе идеје.

Годишњица смрти великог научника у четвртак ће бити обележена и постављањем светске ,,нулте тачке”, спомен-путоказ који ће показивати да је Михајло Идворски Пупин кренуо баш одатле на школовање у Панчево, потом у Праг а онда 1874. у Америку, где је стекао светску славу као проналазач и професор чувеног Колумбија универзитета у Њујорку.

Спомен-путоказ биће постављен у Меморијалном комплексу који обухвата Пупинову родну кућу, основну школу коју је похађао и Задужбину – Дом Михајла Пупина. Пошто овај комплекс има статус непокретног културног добра, знаменитог места од изузетног значаја, Дом културе Михајло Пупин из Идвора и Станковићева продукцијска кућа "Исток филм" обратили су се Републичком заводу за заштиту споменика културе и Министарству културе и информисања, прецизно објашњавајући идеју и циљ пројекта.

На позитиван одговор нису дуго чекали, стигао је пре две недеље, тако да је покретачима акције остало довољно времена да до 12. марта обаве све што су планирали. Том је значајно допринела широкогрудост београдског предузећа "Модел 5" у коме је спомен-путоказ израђен као поклон.

На фино дизајнираом стубу наћи ће се табле с именима градова у којима је живео и радио Пупин, уз ознаку раздаљине тих градова од ,,нулте тачке” у Идвору. Тим именима придодата су имена и других градова у свету, оних у којима Пупин није био, али су захваљујући његовом проналаску, познатом као Пупинов калем, повезани у глобалну мрежу комуникације, мрежу која повезује удаљене тачке широм наше планете. Укупно ће бити наведено 26 градова.

Саставни део овог обележја биће и текст преузет из чувене Пупинове аутобиографије "Од пашњака до научењака" за коју је 1924. године добио Пулицерову награду. 

"Овај калем је данас по свету познат као Пупинов калем, а многи мисле да се читав мој проналазак састоји у открићу овог калема. Највећу заслугу за то имају инжењери Америчке телефонске и телеграфске компаније и пастири Идвора. Први су дефинисали проблем чије ме је решење довело до открића, а други су ме учили вештини дојављивања кроз земљу, што ме је навело на физичке принципе на којима се базира откриће", гласи тај текст.

Планирано је да у четвртак, 12. марта, у идворској цркви Светих благовести прво буде одржана света архијерејска литургија, потом парастос Михајлу Пупину, а онда следи свечаност обележавања и подизања "нулте тачке". Пупин је одатле као дечак кренуо у свет и стекао огромну славу, пошто је својим изумом повезао људе, народе и континенте, доносећи револуцију у телеграфској, телефонској и радио индустрији.

Када буде постављено, ово обележје биће путоказ и Мирославу Станковићу, кога ће непрекидно подсећати где још треба да стигне, како би завршио филм о Михајлу Идворском Пупину.

Слободан Кљакић
Политика, 9. 3. 2015.

SA

 

People Directory

Milorad Čavić

From Official website

Name: Milorad Čavić
Nickname: Mike, and Čavke
Birthday: 31 May 1984
Height: 6’6” (198cm)
Weight: 215 lbs (97kg)

University: University of California at Berkeley 2007
Major: Political Economics
Interests: Spending time with friends and family, movies, documentaries, nightlife, sports, animals, spear fishing, traveling.

Read more ...

Publishing

Treasures New and Old

Writings by and about St. Nikolai Velemirovich

Before us is a book about a theologian, a minister, a missionary, a writer, a poet, an apostle, a saint, a man of dialogue: this book is about St. Nikolai Velimirovic, Bishop of Ohrid and Zhicha (1880 - 1956), who along with his many other attributes is regarded, with good reason, as an Enlightener of the Americas, The renewed interest in this man and his works has resulted in the materialization of this book for English-speaking readers who wish to become acquainted with this extraordinary person. The collected texts provide an extensive over view of his life, present important testimonies about his personality, and offer essential insights into his theology. The authors penetrate the depths of his thought with remarkable precision and also elucidate his actions. The authros agree that the appearance of Nikolai Velimirovich marks an era of change in the ecclesiastical and theological paradigm as a result of his spirituality, ecclsiastical work, and theological position.