A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Srpska profesorka sa Berklija: Razvili smo sistem za automatsko testiranje na koronavirus

Profesorka Jasmina Vujić, doktor nuklearne fizike i predavač na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, kaže za RTS da je situacija u Kaliforniji haotična, ali da nema policijskog časa, pa se redovne životne aktivnosti odvijaju relativno normalno – maske nisu obavezne i moguće je videti ljude koji šetaju u parku.

Jasmina Vujić je naučnik i stručnjak svetskog glasa u oblastima reaktorske fizike, modernih metoda za analizu i dizajn nuklearnih reaktora i primenu zračenja u medicini i industriji. Doktor je nuklearne fizike, za mnoge srpska Marija Kiri.

Predaje na jednom od fakulteta Univerziteta u Berkliju. Bila je prva žena dekan na jednom od 10 najboljih fakulteta u Americi. Na čelu je Udruženja dekana svih američki nuklearnih fakulteta u SAD.

Profesorka Jasmina Vujić podseća da Kalifornija ima 40 miliona stanovnika i trenutno preko 28.000 zaraženih, što predstavlja oko 0,07 odsto od ukupnog broja stanovništva.

"Umrlih je blizu 1.000, što je oko 3,4 odsto. U San Francisko zalivu, gde živim sa porodicom, situacija je slična kao u Srbiji – ima oko 10 miliona stanovnika, 5.800 je zaraženo, a do sada je 185 umrlo", kaže profesorka Vujić.

Veruje da bi bilo mnogo više zaraženih kada bi se naširoko testiralo jer se testiranje trenutno odvija sporo. Ističe da je koronavirus dosta toga promenio.

"Prve zvanične informacije sa Univerziteta smo dobili krajem februara, da bi negde početkom marta, naročito od 16. marta, došla naredba da svi moraju da ostanu kod kuće. Univerziteti, škole, obdaništa i svako okupljanje je prestalo. Već smo bili spremni da krenemo sa predavanjima na daljinu. Postoji sva softverska podrška i tako će ostati do kraja semestra", objašnjava profesorka Vujić.

Ističe da je situacija prilično haotična.

"Svi ostali su morali da počnu da rade od kuće, što je dovelo do velikih problema jer su mala deca ostajala sa roditeljima, roditelji su morali da rade od kuće, bebisiterke su nestale, ostale kod svoje kuće", kaže profesorka Vujić.

Nema policijskog časa, maske nisu obavezne

Profesorka Jasmina Vujić kaže da se život u Kaliforniji, ipak, odvija relativno normalno.

"U svemu tome jeste dobro što ne postoji policijski čas, koji, nažalost, postoji u Srbiji, i sve je još relativno normalno. Sve što je neophodno za osnovne potrebe, kao što je odlazak kod lekara, odlazak da se nabavi hrana, izlazak u šetnju i parkove – to je sve dozvoljeno, uz zahtev da rastojanje između ljudi bude oko dva metra. Maske nisu obavezne, mada se preporučuju", objašnjava profesorka Vujić.

Ističe da trenutna situacija ima i svojih prednosti, kao što je manja gužva u saobraćaju.

"Moja porodica – ćerka, zet i troje unučića su u San Francisku, što je otprilike 30 kilometara od Berklija. Trebalo mi je sat i po vremena da pređem most, a sada je to tridesetak minuta. Znači ima i nekih prednosti, ali ima i dosta problema", kaže profesorka Vujić.

Navodi da je dvoje njenih doktoranada lakše obolelo, ali da su virus preležali kod svoje kuće.

"Savet je ovde bio da se nikako ne ide odmah kod doktora ili u bolnicu. Preporučuje se ostanak kod kuće, pomoć porodice i izolacija, naravno. U bolnicu se ide samo u slučaju vrlo visoke temperature i teškoća pri disanju", kaže profesorka Vujić.

Objašnjava da su i na Univerzitetu oformljene ekipe koje ubrzano rade.

"U blizini su tri nuklearne laboratorije sa kojima sarađujemo. Na Univerzitetu smo razvili sistem za automatsko testiranje od po 1.000 uzoraka na dan. Svakodnevno smo na onlajn sastancima, gde se diskutuje koje su najpogodnije metode za sprečavanje pojave virusa i lečenje", ističe profesorka Jasmina Vujić.

Izvor: RTS


SA

 

People Directory

Marko Dapcevich

Marko Dapcevich (born 1969) is a former mayor of Sitka, Alaska. He is an "Honored Member" of a United Nations group, signed the US Mayors' Climate Protection Agreement, which is part of the Kyoto Protocol, and spoke out against Touchstone Pictures' non-use of Sitka for The Proposal. Dapcevich has testified before the Alaskan state Senate Finance Committee and has run for the Alaska State Legislature, District 2.

.

Read more ...

Publishing

All Roads Lead to Jackson

Serbian American Contributions in Amador County, California, since the Gold Rush
Milina Jovanović offers a unique compilation of individual and family immigration stories that include enormous contributions to the development of California and significant community involvement. In this version of people’s history she chronicles how Serbian Americans have strengthened community, region, state, and country through the endeavors and struggles of 150 years. This book also focuses on women’s contributions that are too often overlooked. Ms. Jovanović’s study reveals that Jackson not only remains an original and symbolic home to Serbian Americans and Serbian Orthodox religion, but also an oasis where the Serbian community has preserved its positive reputation and social influence.

Read more ...